Çiftçilere %50 Hibeli Tohumluk Dağıtıldı

Iğdır’da şlk olarak geçen yıl deneme amaçlı olarak ekimi yapılan ve yüksek verim elde edilen soya bitkisinin ekiminin yaygınlaştırılması için, soya ekim alanlarına da devlet desteği verilmesini sağlamak amaçlı İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu’nun girişimleri sonucunda Soya Havza Desteğine alınmıştı.

Çiftçilere %50 Hibeli Tohumluk Dağıtıldı
01 Mayıs 2019 - 10:20
2019 yılı için de ekim yapacak çiftçi sayısını artırmak ve aynı zamanda çiftçilere destek amaçlı olarak yine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışma ve istişareleri sonucunda, % 50 İl Özel İdare kaynaklı soya tohumunun çiftçilere dağıtımı yapıldı. Tohum dağıtım törenine İl Müdürü Özkan Yolcu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Şube Müdürleri ve çiftçiler katıldı. İl Müdürü Özkan Yolcu, Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş’a desteklerinden dolayı çiftçilerimiz ve Kurumumuz adına teşekkür etti.

         Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İl Müdürü Yolcu, “%50 hibe ile soya tohumu talebinde bulunan çiftçilerimize toplam 694 dekarlık alan için 5.650 kilogram soya tohumu verildi. 37.290 TL çiftçi katkısı ile toplamda 74.580 TL tohum desteği çiftçimize verildi. İlimizde Melekli Beldesinde Enginalan Köyünde ve Yukarı Aratan köylerinde ekimleri yapılacak soya İlimiz içinde alternatif ürün olacaktır. İlimizde 2019 yılı için havzaya alınan ve havza bazlı fark ödeme desteği 60 krş/kg olan soya üretimini teşvik etmek ve üretim desenine alternatif bir ürün katmak ayrıca besin maddesince fakirleşmiş topraklarımız içinde alternatif bir ürün olacak soya bir baklagil bitkisi olarak toprağa azot kazandıracak, kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerde de verimi arttırıp gübre tasarrufu sağlayacaktır. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir. Dünyayı besleyen 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soyanın, yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ya da küspesi çok besleyici olup, proteince çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı gıda sanayisinde bolca kullanılır. Soya tohumlarında % 40-45 oranında protein, % 18-20 oranında da yağ bulunur. Gelişmiş ülkelerin piyasalarında, soyanın sütü, peyniri, filizi, sosu, dondurması, eti ve unundan, mürekkebi, mumu ve benzinine kadar pek çok soyalı sanayi ürünü bulunabilmektedir” dedi.
Bu haber 680 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum