Iğdır Kayısısına Katma Değer Kazandırma Çalışması Devam Ediyor
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası, Iğdır’da yetişen en önemli ürün olan kayısıya katma değer kazandırma ve ticari değerini artırma çalışmalarına devam ediyor.
30 Kasım 2020 - 09:18
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan, “SERKA destekli Iğdır Kayısısına katma değer kazandırma ve ticarileştirme projesi ile Kayısı ile yapmış olduğumuz çalışmalarımız devam ediyor.
Kayısı sadece ülkemizde değil dünya üzerinde de çok sayıda üreticisi ve tüketicisi olan bir meyvedir. Dünya üzerinde kayısı üretiminde ise %20'lik bir pay ile ülkemiz açık ara ilk sıradadır. Fakat ürünlerimizin katma değeri düşük olduğundan üretimden aldığımız pay ticaretten aldığımız paya yansımamaktadır. Üretimde açık ara birinci olduğumuz kayısı konusunda ticari kazancımızın sırasında baktığımızda 42 milyon dolarla ancak 4. Sırada yer bulabilmekteyiz.
Oysaki verimli topraklara sahip Iğdır ovasında Serhat Kalkınma ajansının hazırladığı Iğdır kaysısını iktisadi analizi raporunda da belirtildiği gibi 2014 yılı TÜİK verilerine göre 67 bin 095 hektar toplam işlenen tarım alanı bulunmaktadır. Bu alanın 4455 hektarı meyve bahçesi olarak kullanılmaktadır. Yüz ölçümü Iğdır’dan sadece yaklaşık 4 kat daha büyük olan Malatya da ise meyve bahçesi büyüklüğü, Iğdır'ın yaklaşık 20 katıdır. Bu da gene ürünlerimizin katma değerinin düşük olmasıyla alakalıdır. Çünkü yeterli kazancı elde edemeyen üreticiler üretimi bırakarak başka yollar aramak zorunda kalmaktadır. Bölge ürünler katma değer kazandıracak yatırımlar yapılırsa ürünlerin fiyatı artacak, artan fiyatlar daha fazla üretim yapmasını sağlayacak bu da hem istihdam hem de ticari gelir getirecektir. Artan kayısı üretimi sayesinde örgütlenecek çiftçiler kayısıdan Malatya örneğinde olduğu gibi sabun, kolonya, çay, kahve, konserve, jöle gibi yeni ürünler üretmeye ya da meyve suyu üreticilerine ham madde olarak vermeye başlayacak ve bölgede topyekun bir kalkınma meydana gelecektir. Tüm bunların olabilmesi için yerli üretimin artması, ihracata katkı yapılabilmesi için ürünümüzün katma değerini artıracak yöntemlerin ve tesislerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için ise pandemi süreci nedeniyle ekonomik olarak belirsizliklerin olduğu bu ortamda yatırımcıların işini kolaylaştırıp iştahını kabartıp cesaretlendirmek ve aradığı sorulara cevap bulabilmeleri için bir rapor hazırlamıştık. Ancak farklı sektörlerde Iğdır kayısısının gerçek değerinin bulunabilmesi için değerlenmesi için SERKA Yatırım destek ofisi koordinatörlüğünde bir rapor daha çıkarılmasının sağlıklı olduğunu düşünmekteyiz. Bu bağlamda Odamızı Ziyaret eden PROGEM danışmanlık uzmanı Çağatay Ergin, SERKA yatırım destek ofisi koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner ve uzman Merve Özkaya ile Odamız meclis başkanı Tahir Talay, yönetim kurulu başkan yardımcısı Özcan Akkuş ve Genel sekreterimiz Gökçen Turan ile fikir alışverişinde bulunuldu” dedi.
Kayısı sadece ülkemizde değil dünya üzerinde de çok sayıda üreticisi ve tüketicisi olan bir meyvedir. Dünya üzerinde kayısı üretiminde ise %20'lik bir pay ile ülkemiz açık ara ilk sıradadır. Fakat ürünlerimizin katma değeri düşük olduğundan üretimden aldığımız pay ticaretten aldığımız paya yansımamaktadır. Üretimde açık ara birinci olduğumuz kayısı konusunda ticari kazancımızın sırasında baktığımızda 42 milyon dolarla ancak 4. Sırada yer bulabilmekteyiz.
Oysaki verimli topraklara sahip Iğdır ovasında Serhat Kalkınma ajansının hazırladığı Iğdır kaysısını iktisadi analizi raporunda da belirtildiği gibi 2014 yılı TÜİK verilerine göre 67 bin 095 hektar toplam işlenen tarım alanı bulunmaktadır. Bu alanın 4455 hektarı meyve bahçesi olarak kullanılmaktadır. Yüz ölçümü Iğdır’dan sadece yaklaşık 4 kat daha büyük olan Malatya da ise meyve bahçesi büyüklüğü, Iğdır'ın yaklaşık 20 katıdır. Bu da gene ürünlerimizin katma değerinin düşük olmasıyla alakalıdır. Çünkü yeterli kazancı elde edemeyen üreticiler üretimi bırakarak başka yollar aramak zorunda kalmaktadır. Bölge ürünler katma değer kazandıracak yatırımlar yapılırsa ürünlerin fiyatı artacak, artan fiyatlar daha fazla üretim yapmasını sağlayacak bu da hem istihdam hem de ticari gelir getirecektir. Artan kayısı üretimi sayesinde örgütlenecek çiftçiler kayısıdan Malatya örneğinde olduğu gibi sabun, kolonya, çay, kahve, konserve, jöle gibi yeni ürünler üretmeye ya da meyve suyu üreticilerine ham madde olarak vermeye başlayacak ve bölgede topyekun bir kalkınma meydana gelecektir. Tüm bunların olabilmesi için yerli üretimin artması, ihracata katkı yapılabilmesi için ürünümüzün katma değerini artıracak yöntemlerin ve tesislerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bunun için ise pandemi süreci nedeniyle ekonomik olarak belirsizliklerin olduğu bu ortamda yatırımcıların işini kolaylaştırıp iştahını kabartıp cesaretlendirmek ve aradığı sorulara cevap bulabilmeleri için bir rapor hazırlamıştık. Ancak farklı sektörlerde Iğdır kayısısının gerçek değerinin bulunabilmesi için değerlenmesi için SERKA Yatırım destek ofisi koordinatörlüğünde bir rapor daha çıkarılmasının sağlıklı olduğunu düşünmekteyiz. Bu bağlamda Odamızı Ziyaret eden PROGEM danışmanlık uzmanı Çağatay Ergin, SERKA yatırım destek ofisi koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner ve uzman Merve Özkaya ile Odamız meclis başkanı Tahir Talay, yönetim kurulu başkan yardımcısı Özcan Akkuş ve Genel sekreterimiz Gökçen Turan ile fikir alışverişinde bulunuldu” dedi.
Bu haber 637 defa okunmuştur.
YORUMLAR