İsmail Aras

İsmail Aras

guvengazetesi@gmail.com

Iğdırlılar Prof. Dr. Oğuz Tuncer’i Rektör Olarak Görmek İstiyor

21 Şubat 2021 - 22:26

Iğdır Üniversitesi Rektörünün görev süresi doldu. Son günlerde yoğun olarak Iğdır Üniversitesi Rektörü kim olsun sorularıyla karşılaşıyoruz. Bu sorunun karşılığı elbette Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir ve kararına aittir. Ancak biz, Iğdırlılara hizmet edecek bir rektörün, mutlaka Iğdırlıların gönlüne yatkın olması gerektiğini düşünüyoruz. Iğdır Üniversitenin Rektörünün mutlaka Iğdır’ı çok iyi bilmesi gerek siyasi gerek jeopolitik olarak gelecek yılların hesabını kitabını yapması gerekiyor. Gördüğüm kadarıyla Prof. Dr. Oğuz Tuncer, Iğdırlı olmanın yanında Iğdırlıların gönlünü kazanmış bir isim olarak ortaya çıkıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Yeni Doğan Anabilim Dalı başkanı olarak görev yaptığı yıllarda gerek Iğdır gerek Van’da halkla iç içe çalışmış ve vatandaşın takdirini kazanmış olması onun aday olmasına sebep olmuştur. Iğdırlı vatandaşların da Prof. Dr. Tuncer’e yoğun destek verdiği görülmektedir.
  Elbette bizim bölgemiz, hassasiyet isteyen bir bölge olmuştur. Bilindiği gibi Karabağ’ın özgürlüğüne kavuşmasında tavizsiz destek veren sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Iğdırlıların da gönlünde taht kurmuştur. Bölgemizde her bir görev yapacak insanların bölgeyi çok iyi bilmeleri ve bölgenin tarihi ile yoğrulmuş olmaları gerekir ki; Iğdır bölgedeki gelişmelere ayak uydurabilsin. Iğdır, 12 yıldır üniversite konusunda gerekli ivmeyi yakalayamamıştır. Iğdır ziraat, hayvancılık ve sebze ve meyve bölgesi olmasına rağmen Iğdır Üniversitesinin bu konularda bilimsel bir çalışma ortaya koyduğunu görmüş değiliz. Belki çalışma olsa bile vatandaşa, halka bu çalışmalar yansıtılmış değil.
 Özellikle Karabağ’ın özgürlüğüne kavuşturulmasından sonra Zengilan bölgesinden Türk Dünyasına karayolu ile bir yol açılması kararı alındı. Yarın Ermenistan ile durumlar normalleşir ve kapılar açılırsa, Iğdır Üniversitesinin mutlaka bölgedeki yerini alması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptılar. Bölgede altı ülkenin ekonomik kalkınması, iş birliğinden söz ettiler. Bu yavaş yavaş hayata geçecek. Ancak şimdiye kadar Iğdır Üniversitesinin bu konularda hiçbir varlık gösterdiğine şahit olamıyoruz.
  Prof. Dr. Oğuz Tuncer, Iğdır’ın gelişmesi için üniversitenin ödevlerini çok iyi bilen bir Iğdırlıdır. O, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görev yaptığı süre boyunca Üniversitenin her kademesinde başarı ile görev yapmış ve yapmaya devam etmektedir.
  Tuncer’in adının basında ve sosyal medyada aday olarak duyulmasıyla mesaj yoluyla kendisine binlerce destek geldiğini görüyoruz. Bu tesadüf değildir. Bunun nedeni Prof. Dr. Tuncer’in Iğdır halkına yıllardır akademisyen olarak çalıştığı üniversitede gösterdiği ilgi ve alakadan dolayıdır.
Bölgesel gelişmelerden dolayı Iğdır’ı çok güzel ve kritik günlerin beklediğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bu noktada Iğdır Üniversitesi, çok stratejik öneme sahiptir. Üniversiteye Diş Hekimliği Fakültesinin kurulma kararı tesadüf değildir. Bu karar, yakın gelecekte Tıp Fakültesinin kurulacağının ilk adımıdır. Iğdır Üniversitesinin birkaç yıl içinde öğrenci sayısı 20 bini geçmesi kuvvetle ihtimaldir. Prof. Dr. Oğuz Tuncer gibi Iğdır’ı çok iyi bilen bir Rektörle bu gelişmeler büyük avantaja çevrilebilir. Aksi durumda ise yine sadece adı Iğdır olan ancak şimdiye kadar olduğu gibi Iğdır’a hiçbir hayrı ve faydası olmayan bir devlet kurumundan başka bir kimliği olamaz.
Bu konuda Iğdırlı vatandaşlar, sosyal medya ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden gereken tavrı göstermelidir. Bir diğer görev ise Ankara’daki üst düzey Iğdırlı siyasi ve bürokratlara düşüyor. Iğdır ile ilgili bu çok kritik dönemde gereken tüm lobi faaliyetlerini hiçbir siyasi hesap yapmaksızın yürütmelidirler.
19 Şubat’ta Rektörlük başvuruları sona erdi. Önümüzde tahmini bir aylık süreç var. Bu sürecin Iğdır’a olumlu yönde hayırlı olmasını diliyorum.


 

Bu yazı 1487 defa okunmuştur.