• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi İlanlar
  • Iğdır
  • Bölge
  • Genel
  • Dünya
  • Politika
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Spor
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Magazin
  • Ara
SON DAKİKA:
11:13
Türkiye Geneli Güncel Altın Fiyatları – 21 Mayıs 2025
10:41
Iğdır'da Güneş Enerjisi Santrali Kurulması İçin Arazi Sınıf Tespiti Yapıldı
10:39
Iğdır'da Arıcılara %50 Hibeli Kovan Desteği
10:38
Arıcılığa Rekor Destek
10:37
Aziz Gün, Kurum Amirleriyle Eğitim Gündemini Değerlendirdi
10:33
Aziz Gün'den Öğrencilere İlham Dolu Mesajlar
10:32
Müzeler Haftası Iğdır’da Kutlandı
10:03
Babaoğlu: “Her an Paşinyan Koçaryan’a, Koçaryan Paşinyan’a dönüşebilir"
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Köşe Yazarları
  2. Ali Eşref Uzundere
  3. “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” Oyun ve Türküsünün Gerçek Hikâyesi.. (I)
Yayınlanma: 15 Ağustos 2022 - 14:45

“Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” Oyun ve Türküsünün Gerçek Hikâyesi.. (I)

15 Ağustos 2022 - 14:45
A
Büyüt
A
Küçült
“Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” Oyun ve Türküsünün Gerçek Hikâyesi.. (I)
Ali Eşref Uzundere

Bilindiği gibi Ulu önderimiz Atatürk için yazılan ve bestelenen iki oyun havası ve türküsü vardır. Bunlardan biri Artvin, “Ata Barı” bir diğeri ise Kars ilimize ait “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” oyunu ve türküsüdür.
Yörelerimize ait bu türkü ve oyun havalarının kendine has bir hikâyesi var. Bu yazımda ben sizlere “Hoş Gelişler Ola Oyun ve Türküsü “nün hikâyesi anlatmak istiyorum.
Bu hikâyeyi anlatmadan önce Kars tarihi ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmama müsaade edersiniz herhalde..
Kars- Ardahan ve Batum “Elviye-i Salese” 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sonunda yapılan Ayastefanos/Yeşilköy Antlaşması ve Berlin Kongresi hükümleri doğrultusunda, savaş tazminatı karşılığı olarak, Çarlık Rusya'sına terk edildi.
Ruslar, Osmanlı Devleti'nden, Türk Ordusu’nun Kafkaslarda yaptığı zarar, savaş masrafları, Rus demiryollarına, ticaret ve ihracatına, Rusya'nın güney kıyılarına yapılan zarar ve Türkiye'deki Çarlık Ruslarının uğradığı ziyana karşılık olmak üzere, 1 milyar 410. Milyon Ruble (245 milyon Osmanlı altını) istediler.
Çarlık Rusya'sının, tazminat parasının; toprak parçasıyla ödenmesi isteğini, Osmanlı Devletinin de olumlu karşılaması sonucunda;
Balkanlarda: Dobruca'da “Tulça sancağı” yani  (Süne, İshakçı, Mecidiye, Maçin, Babadağ, Hırsova, Köstence kazaları ve Tuna adaları), Kuzeydoğu Anadolu'da ise,  Kars-Ardahan-Batum ve Beyazıt sancakları, Rusya'ya bırakıldı. Ancak, verilen topraklar, istenen savaş tazminatının hepsini karşılayamadı. Osmanlı Devleti, Rusya'ya 310 milyon Ruble borçlu kaldı.
Yine antlaşma ile Rusya'ya verilen topraklardaki halkın, mallarını satma hakkı serbest bırakılmakta, üç yıl içinde göç etmeyenlerin Rus uyruğuna girmiş olacakları belirtilmekteydi. Berlin Konferansı'nda, İngiltere-Rusya ve İngiltere-Türkiye itirafnamelerine uygun bir değişiklik yapıldı. Eleşkirt vadisiyle Beyazıt (Doğubayazıt), Osmanlılara geri verildi.
I.Dünya Savaşı'nda Rusya'nın yenilgiyi kabul etmesinden sonra imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması'na göre, Elviye-i Selâse'nin (Kars-Ardahan-Batu m) plebisit sonucu Osmanlı Devletine bağlanması hakkı tanındı. Ancak, İmzalanan Mondros Mütarekesi (30 Ekim 1918), Osmanlı Devleti’nin, bu sancakları 6 hafta içinde boşaltması mecburiyetini getiriyordu.
Bu sefer de Elviye-i Selâse'nin İngilizlerin de desteklediği Gürcüler ile Ermenilere verilmesi öngörüldü. Ancak, yerli halk silahlanarak, Ermeni ve Gürcü kuvvetlerine karşı direnişe geçti.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, ilk askerî ve siyasî zaferini, Kars, Ardahan sancaklarını 40 yıl, Aras Nehrinin doğusundaki Sürmeli Çukuru da (Iğdır, Kulp/Tuzluca- Aralık) 91 yıl Rus esaretinde kaldıktan sonra, Batum sancağının güney topraklarını (Artvin) işgalden kurtarıldı.
Batum, Acarlar ülkesi, Çürüksu, bağımsız bir cumhuriyet olan Gürcistan'a bağlandı. Bu değişiklikler, Kars (1920) ve Moskova (1921) antlaşmalarıyla gerçekleşerek resmiyet kazandı.
Savaşın yaraları henüz sarılamadan 13 Eylül 1924 tarihinde Erzurum/Pasinler ilçesinde 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. 310 vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketi sırasında Trabzon’da yurt gezisinde olan Büyük Önder Atatürk, Erzurum ve civarında depremle ilgili yapmış olduğu incelemeleri içeren Erzurum, Sarıkamış ve Kars gezisini gerçekleştirdi.
Dönemin Kars Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahim Aydın Bey (Cenub-i Garbı Kafkas Hükümeti Cumhurbaşkanı), Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Trabzon’da iken; Kars’a gelmeleri için 20 Eylül 1924’de bir telgraf çekerek; 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Rus hâkimiyeti altında kalan halkın ıstıraplarını yakinen görmek ve yöre halkının Gaziyle şükran duygularını bizzat arz etmek için Kars’a davet eder.
Dönemin Kars Valisi (Topal vali) diye saygı ile andıkları İbrahim Ethem AYKUT, Belediye başkanına hazırlıklı olması talimatı vererek, Gazi hazretlerinin şimendifer (tren) veya otomobil ile geleceklerini, 3 Ekim 1924 tarihinde bildirir.
Erzurumlular; 30 Eylül 1924 Salı günü saat 17.00’de Erzurum’a ulaşan Gazi ve beraberindekileri Milli Mücadelenin ilk günlerinde tanıyıp, bağırlarına bastığı büyük hemşerileri Gazi Paşalarını Erzurum’a üç saat mesafede bulunan Ilıca’da büyük coşku ile karşılarlar.
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Ekim 1924 Çarşamba günü saat 08.00’de beraberindeki Vali, Kolordu Kumandanı, geziye katılan arkadaşlarıyla birlikte Erzurum’a hareket ederler ve zelzeleden en çok zarar gören mahalle ve bölgelerde incelemelerde bulunurlar.
Erzurum Valisi Zihni Bey başkanlığında kurulan “Zelzele Felaketine Uğrayanlara Yardım Komisyonu’nun toplantısına katılan Cumhurbaşkanı gerekli bilgileri aldıktan sonra zelzele felaketine uğrayanlar için Gazi Paşa Hazretleri 10.000, eşleri Latife Hanımefendi 10.000 lira bağışta bulunurlar. Paşa hazretlerine gezide refakat eder Yozgat Milletvekili Hamdullah Suphi, Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali, Rize Milletvekili Rauf beyler 300’er lira, Başyaver Rusuhi, Muhafız Kıtası Kumandanı İsmail Hakkı beyler 100’er, Yaver Muzaffer ve Özel kalem Kâtibi Memduh beyler 50’şer lira yardımda bulunurlar.
Cumhurbaşkanı Hazretleri 2 Ekim 1924 Perşembe günü saat 08.00’de beraberindeki heyetle, zelzeleden en çok zarar gören Hasankale’ye (Pasinler) hareket ederler. Saat 10.00’da Hasankale’ye varan Gazi ve beraberindeki heyet, ilçe merkezi ve köylerini ziyaret ederek, burada kaymakam ve ilgililerden, felakete uğrayan vatandaşlardan bilgi alırlar.
Erzurum ve çevresinde meydana gelen deprem nedeniyle Hasankale’de; Köprüköy, Yağan, Emrekum, Merdiven, Kumasor ve Dölek köyleri yok olmuş haldedir. Akşam belediyede yapılan toplantıda, Erzurumlular adına Erkek Öğretmen Okulu Müdürü Cemal Bey bir konuşma yapar. Gazi Paşa Hazretleri halk adına yapılan bu konuşmaya cevap olarak, şöyle konuşur:
“Arkadaşlar! Erzurum’a öyle bir zamanda gelmek istiyordum ki, cumhuriyetin bayındırlık ve refah alanında üstlendiği görevler, burada beklediğimiz eserler baştanbaşa gerçekleşmiş olsun. Merkezde, bu amaçla çalışıyorduk. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasının sebeplerini hazırlamakla uğraşıyorduk. Fakat son günlerin felâketi her türlü düşünceyi ortadan kaldırdı. Felâkete dair aldığım haberlerden son derece üzülmüş olarak, derhal bölgeye hareket ettim. Biliyorsunuzdur ki, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında büyük bir gezi yapmak için yola çıkmıştım. Fakat Trabzon’da o üzücü haberi alır almaz, buraya koşmak, burada felâkete uğrayanlarla dertleri paylaşmak en büyük isteğim oldu. Depremin bu bölgede yaptığı yıkımdan içim kan ağlıyor.

Efendiler!..
 Kuşkunuz olmasın ki, Erzurum’daki depremden üzüntülü olan bütün bir millettir. Bütün Türk Dünyası’nın kalbi, tıpkı benim acılarımla atmaktadır. Toplumun bu üzüntüye yalnız manevi ilgiyle kalmayacağı; ortaya çıkan felâketi azaltmak için maddi olarak da yardım görevini yapacağı kesindir. Arkadaşlar! Hükümetimizin Erzurum felâketiyle, felâkete uğrayanlarla çok yakından ilgili olduğunu, yalnız resmi görevi gereği değil, insani, vicdani duygularla acıları hafifletmek için en etkin önlemleri almaya çalışacağını önemle belirtirim. Benim buraya gelişim, aynı zamanda hükümetin de gereken bilgiyi almasında ayrıca zaman kazandıracaktır. Mümkün olan her şey yapılacak; durumu düzeltmeye çare bulunacaktır. Bu felâkete uğrayanlara, hükümetin acele yardımı kuşkusuzdur. Buraya gelmekliğim, felakete uğrayanların durumlarını yerinde doğrudan inceleyerek bulabileceğim önlemleri, hükümet merkezine (Ankara) bildirmek hususunda yararlı olacaktır.”
Gazi M. Kemal Atatürk’ün yaptığı bu konuşma orada hazır bulunanlar üzerinde büyük etki bırakır.
(Yarın: Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Kars’ta)



 

Bu yazı 917 defa okunmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları

  • HOCALI "SOYKIRIM/KATLİAMI" NA GİDEN YOL - 25 Şubat 2025
  • AZERBAYCAN'DA KANLI BİR GÜNÜN ANATOMİSİ.. - 19 Ocak 2025
  • Iğdır'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu - 14 Kasım 2024
  • Hocalı Soykırım/Katliamını Bir Avuç Ermeni mi Gerçekleştirdi? - 24 Şubat 2024
  • Zengezur Koridoru - 30 Kasım 2023
  • Aslı Huuu Nesli Huuu ... - 06 Ekim 2022
  • Kabahat Bizde… - 23 Eylül 2022
  • Gelin Köhne Müslüman Olalım… - 20 Eylül 2022
  • Gülistan’da Bir Nefes… - 10 Eylül 2022
  • Edep Ya Hu... - 05 Eylül 2022
  • Biz Ağlamayıp Ne Yapalım? - 02 Eylül 2022
  • Yorum Sizin... - 28 Ağustos 2022
  • Ağustos Ayı ve Türk Milleti… - 26 Ağustos 2022
  • Adam Var ki… - 23 Ağustos 2022
  • Yorumsuz.... - 19 Ağustos 2022
  • “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” Oyun ve Türküsünün Gerçek Hikâyesi.. (II) - 16 Ağustos 2022
    ilan.gov.tr
    Köşe Yazarları
    Ömür Boyu Gönlümüzün Başkanı: Feridun Fazıl Özsoy
    İsmail Aras
    Ömür Boyu Gönlümüzün Başkanı: Feridun Fazıl Özsoy
    Bir Bilim İnsanı, Bir Vizyon Adamı: Prof. Dr. Ekrem Gürel'e Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü Kutlu Olsun
    Rufat GÜREL
    Bir Bilim İnsanı, Bir Vizyon Adamı: Prof. Dr. Ekrem Gürel'e Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü Kutlu Olsun
    Dr.Suzan MOÇ
    Dr.Suzan MOÇ
    ÖRNEK ANNE
    Bir Çayın Bir de Köroğlu'nun Hikâyesi
    Mahmut Aşkar
    Bir Çayın Bir de Köroğlu'nun Hikâyesi
    Baycan Aras
    Baycan Aras
    Neden Olmadı?
    Turgut ÖCAL
    Turgut ÖCAL
    TÜRK DİLİ BAYRAMI
    Coşkun Oluz
    Coşkun Oluz
    Ağrı Dağı'nın Gölgesinde Kayıp Bir Şehir Ahura
    1 Mayıs: Alın Terinin Sessiz Çığlığı
    Doç. Dr. Suna Altan
    1 Mayıs: Alın Terinin Sessiz Çığlığı
    HOCALI
    Ali Eşref Uzundere
    HOCALI "SOYKIRIM/KATLİAMI" NA GİDEN YOL
    Atatürk'ün Gördüğü
    Hasan Gürel
    Atatürk'ün Gördüğü
    Iğdır'daki Eski Kız İsteme Geleneklerimiz
    Nermin Arslan YANGIN
    Iğdır'daki Eski Kız İsteme Geleneklerimiz
    Doğu'nun Büyük Aydınlatmacısı Mirza Ali Ekber Sabir
    Orhan ARAS
    Doğu'nun Büyük Aydınlatmacısı Mirza Ali Ekber Sabir
    Ekosistem
    Mete Türkoğlu
    Ekosistem
    Vatan Analizi
    Dr. Derya Akdemir
    Vatan Analizi
    Iğdır Şehri Iğdırspor’a Ne Kadar Sahip Çıkıyor?
    Doğukan Aras
    Iğdır Şehri Iğdırspor’a Ne Kadar Sahip Çıkıyor?
    Hocalı Soykırımı – Kanlı Tarihin Adı
    Dr. Kemale Elekberova
    Hocalı Soykırımı – Kanlı Tarihin Adı
    Çok Okunan Haberler
    BİM'e North Pacific termos çanta geliyor! 16 Mayıs 2025 BİM Aktüel Kataloğu burada
    BİM'e North Pacific termos çanta geliyor! 16 Mayıs 2025 BİM Aktüel...
    SON DAKİKA | Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü'ne Yeni Atama!
    SON DAKİKA | Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü'ne Yeni Atama!
    Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü İçin Yeni Dönem Heyecanı - Tüm Aday Listesi
    Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü İçin Yeni Dönem Heyecanı - Tüm...
    SON DAKİKA!!! Video Haber!!! Iğdır'da Kız Öğrenci Yurdunda Yangın Paniği
    SON DAKİKA!!! Video Haber!!! Iğdır'da Kız Öğrenci Yurdunda Yangın...
    Iğdırlı Sporcu Cihan Yıldız, Dünya Şampiyonu Oldu!
    Iğdırlı Sporcu Cihan Yıldız, Dünya Şampiyonu Oldu!
    Ana Sayfa
    Resmi İlanlar
    Iğdır
    Bölge
    Genel
    Dünya
    Politika
    Ekonomi
    Eğitim
    Spor
    Sağlık
    Kültür-Sanat
    Bilim ve Teknoloji
    Magazin
    Köşe Yazarları
    Video Galeri
    Vefatlar
    Yerel Haberler
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    • Bilim ve Teknoloji
    • Bölge
    • Dünya
    • Eğitim
    • Ekonomi
    • Genel
    • Iğdır
    • Kültür-Sanat
    • Magazin
    • Politika
    • Sağlık
    • Spor
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Vefatlar
    • Üye Paneli
    • Yerel Haberler
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Gazete Arşivi
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler
    • Namaz Vakitleri

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.