Bir bölgedeki canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu bütünlüğe Ekosistem denir.
Hava, Su, Işık (Güneş enerjisi), Sıcaklık, İklim ve Toprak gibi faktörler cansız, üreticiler (doğadaki enerji kaynaklarını kullanarak kendi besinlerini üretebilen organizmalar), tüketiciler (hayvanlar) ve Ayrıştırıcılar (ölü organik maddeyi ve atıkları parçalayarak temel besin maddelerine ve minerallere dönüştüren organizmalar) Canlı varlıkları oluşturur.
Doğada ayrıştırıcıların olması ölü bitki ve hayvan maddelerini parçalayarak tekrar ekosisteme kazandırılmasında rol oynar ve ekosistemdeki enerji akışını ve besin döngüsünü destekler. Bu da üreticilerin kullanabileceği besin maddelerinin kaynağıdır.
Ekosistemler, Canlıların yaşamlarını ve nesillerini sürdürebilmek için uygun ortamın hazırlanmasını sağlamanın yanın da canlılar için besin kaynaklarının oluşmasında önemli rol oynar.
Belli bir bölgede yaşayan bitkiler ve hayvanlar gibi canlı varlıklarla toprak, su, hava ve mineraller gibi cansız varlıkların çeşitliliği, ekosistem çeşitliliğini oluşturur.
Örneğin; tarım, mera, orman, göl ve nehir ekosistemleriyle bozkır, sazlık gibi ekosistemler, yapı ve görev bakımından ve karakteristik olarak değişiklik gösterse de barındırdıkları canlı ve cansız varlıklar bakımından değişik yaşam ortamları sağlamaktır.
Ekosistemler içinde barındırdıkları cansız varlıkların canlılarla olan etkileşimi, ekosistemlerin çeşitliliğini belirler.
Farklı coğrafyalarda farklı türler yaşamaktadır. Ekosistemlerin orman, göl, çöl, dağ, sazlık, akarsu, okyanus gibi çeşitleri vardır. Bu çeşitlilik arttıkça, ekosistemde yer alan habitat ve tür çeşitliliği de artar.
Ekosistemler doğada yaşayan canlıların ve insan yaşamını doğrudan ve dolaylı olarak destekleyen hizmetlerin sağlanmasına katkıda bulunur.
Ekosistemlerdeki enerji akışı ve madde döngüsü biyoçeşitliliğin oluşmasında etkili olmasına karşın biyoçeşitlilikte ekosistemlerin sağlığı ve dayanıklılığı için kritik öneme sahiptir.