Türkiye yüzölçümünün % 29’u, Avrupa yüzölçümünün de % 43’ü orman alanından oluşmaktadır. Dünya ortalaması % 29,6 olup Türkiye orman alanı bakımından Avrupa ve dünya ortalamasının altında yer almaktadır.
Iğdır’da dönersek 81 ilin içinde en fazla ormanlık alana sahip ilimiz 1. milyon hektarlık alanıyla Antalya olurken, 161 hektar alanla en az ormanlık alana sahip ilimiz Iğdır ilidir.
Yüzölçüme düşen ormanlık alan bakımından Karabük ilimiz % 67,3 ile birinci iken en, binde 4 ile en az orman alanına sahip Iğdır ilimiz en son sırada yer almaktadır.
Kişi başına düşen ormanlık alan Tunceli ilimiz 27,8 dekar ile birinci sıra da iken, Iğdır ili 0,0008 dekar ile yine 81 ilin içinde en sonuncu sırada bulunuyor.
2021 Dünya Hava Kirliği Raporuna göre Avrupa bölgesinde havası en kirli kent Iğdır ili. Türkiye'nin nüfusu en az kentlerinden Iğdır'da partikül madde kaynaklı hava kirliliği çok yüksek.
Iğdır’da oluşan hava kirliliğinin en önemli sebebi, İlimizin topoğrafik yapısıdır. İlimizin etrafı yüksek dağlarla çevrili, çanak şeklinde bir İl olduğundan, dağlar ilde hava sirkülasyonuna izin vermemektedir. İlimizde rüzgâr hızı, yağış oranı ve nem oranı çok düşüktür. Kirli havanın dağılması için en az 3 m/sn civarında rüzgar hızına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak İlimizdeki rüzgar hızı, yıllık ortalama 1.2 m/sn, ısınma dönemi ayların rüzgar hızı ortalaması ise, 1.01m/sn dir. Ayrıca, İlimizde rüzgar erozyonu da yaşanmaktadır. Rüzgar, erozyondan aşınmış çıplak tepelerden aşındırdığı toprağı, şehrin üzerine taşımaktadır. Ülkemizde benzer coğrafi konum, topoğrafik yapı ve meterolojik koşulların hüküm sürdüğü İllerde de hava kirliliği yoğun olarak yaşanmaktadır. Ayrıca, Bölge içinde mikro klima özelliği gösteren ve inversiyon olayı yaşanmasından dolayı da kirlilik olayı fazla olan bir İl konumunda bulunmaktadır.
Ağrı Dağının zirvesi dahil % 65 hissesi Iğdır iline ait. Büyük ve Küçük Ağrı Dağları Türkiye’nin en çok rüzgar erzyonuna ve çölleşmeye uğrayan bölgesi. Aralık ilçemiz Küçük ve Büyük Ağrı Dağının bitimi ve eteğinde kuruluna ilçemiz Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca ilçelerimiz ve Iğdır ilimiz çölleşiyor. Bu çölleşmeye ve kirliye son verilmesi için gereğinin yazılması lazım.
Iğdır’da verimli ve yeşil tarım alanlarının yerleşime açılmaması Iğdır şehrinin zaman içinde verimli tarım alanlarının dışına , hava kirliliği sorununun çözümü için kentin güneyinde, Ağrı Dağı'nın eteklerindeki yüksek arazilere taşımak gerekir. Zamanla sınır kaplıları ve Zengezur Koridoru açılacak. Iğdır kara, demir ve hava yolu ile Azerbaycan, Türkistan’a bağlanacak. Iğdır çok önemli bir ticaret, turizim ve lojistik üst konumuna gelebilir. Buda Iğdır şehrinin nüfusunu 2 ye 3 katlayacaktır. Iğdır’ın taşınması tarım alanlarını, altyapı sorunlarını, hava kirliğini çözdüğü gibi şehri de güzel bir görünüme kavuşturur.
Tabi bunlar tek başına Iğdır’daki yaşanan hava kirliğini çözmeye yetmez. Iğdır’da doğalgazı ısınmada kullanmak, kirliye sebep olan yakıtlardan uzak durmak gerekir. En önemlisi de orman konusunda Türkiye’nin en fakir ili olan Iğdır’ı bu talihsizlikten kurtarmak lazımdır. Iğdır’da boş olan her yere ağaç dikmeliyiz. Iğdır’ı yeşillendirip gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Iğdır bırakmak zorundayız. Havası temiz, yeşil, orman güzel bir tabiata sahip Iğdır’da yaşamak dileğiyle…Herkese selam, sevgi ve muhabbetlerimi yolluyorum. Hoşça kalın, dostça kalın.