Gebir Üstü 14.03.2024 Perşembe günü Kaçardoğanşalı Köyünde yapılacak. Bu vesileyle uzaktan gelecek olan kardeşlerimize sağ salemet gidip gelmelerini temenni ediyorum. Hava ve suya cemre düştü 5 mart 2019 salı günü son cemre toprağa düşecek. 21 Mart Nevruz Bayramından önce 14 Martta “Ölü Bayramı'' olacaktır.
Ölü bayramından sonra da Nevruz ateşi yakılacaktır. Yıl içinde ölen ve yakınlar yas tutan kardeşlerimiz onlar için ''Kara Bayramın'' kutlayacaklardır. Ölü bayramı biz Caferilerden başka Meksika'da da 31 Ekim 2 Kasım arasında kutlanmaktadır. Bu gelenek bize eski atalarımızdan kalan İslam öncesi bir Türk geleneğidir. Ölen insanlar artık Berzah ailemine gitmiştir. Bu olayın biz insanlara gaip olduğu gibi Berzah aileminde özgür olan ruhların bir birleri ile görüştüğü, yakınları ile ilgili olaylardan haberdar oldukları konusunda bazı hadisler vardır.
Ölü bayramında mezar ve mezar taşları onarılır. Ölüye dualar, Fatiha ve Kuran okunur. Mezarda hayır hasanet yapılıp, şeker, kek, pasta ve çeşitli yiyecekler dağıtılır. Şimdiye kadar okuduğum bir çok kaynaklarda ölen kişilerin bu olaydan haberdar oldukları ve buna çok sevinip mutlu oluğunu tahmin ediyoruz. Ayrıca ölen kimseleri ve mezarlığı gördüğümüzde ölümü hatırlayıp ibret alıyoruz. Ayrıca binlerce kilometre uzaklardan gelen insanların Ölü Bayramı görevini yerine getirdikten sonra Sıla-ı Rahim yapmayı ihmal etmemeleri lazım. Sıla-ı rahim emri bir sünnet olup,bayramlarda anne-baba ziyareti yapmak, anne-baba hayatta değilse, onların çok sevdikleri teyze amcalarını ziyaret etmek, onlarda yoksa, anne-babanın vakti zamanında yapmış olduğu mahalleye gidip, taşını, toprağını, ağacını, çiçeğini, böceğini ziyaret etmektir.
Ayrıca maddi durumu iyi olanların en yakın akrabadan başlamak üzere gizlice maddi yardımda bulunmaları, bu yardımları Allah rızası içinde sağ elin verdiğini sol elin görmeyeceği şekilde, kadim Türk töresi ve İslam terbiyesi içinde yapmaları daha hayırlı olacaktır. Özellikle Gebir Üstünde aşırıya kaçmadan İslami ölçü, töre, gelenek doğrultusunda yapsak her açıdan iyi olacaktır. Orada ölçüyü aşmak döviz veya para dağıtma yarışmasına girip görgü ve İslami ölçüleri aşmanın başta ahirete giden olmak üzere kimseye bir faydası olmayacaktır. Mezar başında okuyacağımız bir Fatiha’nın yerini hiç bir şey tutamaz.
Ayrıca köyümüzün ihtiyacı varsa Cami, Okul, Mezarlık gibi ortak yerlerimizin varsa ihtiyaçları gidermeleri, kardeşlerimizin varsa eş, akraba, konuk, komşu arasında kırgınlık ve dargınlıklara bir son verip barışmaları, varsa 2, 3, 4 nesil arasındaki kopukluğu 1 neslin gidermesi lazımdır. 2 ve 3 nesil büyüklerinin geldiği yere, kültüre ve yakın komşu ve akrabalara çoğu tamamen uzak kalmışlar ikili ilişkileri tamamen unutmuşlardır. Yüce Allah yakın akrabayla bağları sıkı tutmayı, sık sık akraba ziyareti yapmayı, akrabaların bir birine yardım yapmalarını emir ediyor. Geçmiş yıllarda köyümüz ve çevremizden vefat etmiş, insanların yakınlarını ziyaret edip bir Fatiha okumak, o ölen kişinin yakınlarının acılarını paylaşmak, ölen kimseyi yad etmek en güzel olandır.
Yüce dinimiz Sıla-ı rahim yapın ki ömrünüz uzasın, bereketiniz artsın diyor. Bu çerçevede “Ölü Bayramını” dolu dolu geçirmek ve hayatta olan eş, dost ve akrabaya karşıda görevimizi yapmak zorundayız. Unutmayalım her durumumuz son durumumuz olabilir bir daha istesek de görüşemiyebiliriz zaman bir fırsattır iyi değerlendirmeliyiz. Bu vesile ile ahirete giden tüm köyümüz ve Müslüman kardeşlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum. RuhlarI şad mekanları cennet olsun. Çok uzak ve gurbet ellerden gelen kardeşlerimde sağlık ve selamet diliyorum.