Iğdır çok önemli stratejik ve coğrafi konumu, sahip olduğu çok önemli yer altı ve yerüstü zenginliği, genç, dinamik, girişimci, vatansever insanları ile çok büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Iğdır insanın yapması gereken sabırlı olması, elinde bulundurduğu çok kıymetli topraklarının kıymetini iyi bilmesi, birlik ve beraberliğini bozmaması, bozguncu, bölücü, ayrıştırıcı işlerden uzak durması, ben değil biz duygusu içinde, Iğdırlı olmanın aidiyeti içinde hareket ederek, sahip oldukları zengin ve stratejik coğrafyanın farklılığını fark ederek, gelecek o güzel günlere hazırlıklı olup çalışması lazım.
Iğdır ilinin sahip olduğu zenginlik ve taşıdığı potansiyelleri sıraladığımızda şunları görmüş oluruz;
1 - Iğdır 4 devletin kesiştiği 3 devlete sınır dünyada bir eşi ve benzeri olmayan çok önemli coğrafi ve stratejik konuma sahiptir.
2 - Iğdır Aras nehri ve Karasu çayının suladığı mikro klima iklime sahip çok önemli sulu tarımın yapıldığı verimli topraklara sahip bölgenin Çukurova’sı tahıl, meyve ve sebze ambarının olduğu bir yer.
3- İlahi kitaplara efsanelere konu olan dünyaca meşhur Türkiye’nin en yüksek dağı, Nuh tufanı sonucu Hz.Nuh’un gemisinin karaya oturduğu, canlı hayatın ikinci yaşam bulduğu eşsiz bir coğrafya Ağrı Dağı’nın % 65’i Iğdır iline ait.
4 - Orta Kuşak ticaret yolu Süveyş Kanalı ticaret yoluna alternatif Şangay- Londra kara ve demiryolu Zengezur koridorunun açılmasıyla Iğdır’dan geçecek.
5 - Kars-Tiflis demiryolu Iğdır-Nahçivan’a bağlanacak, bu yoldan aynı zamanda oto yolda geçiyor. Bu yol en güvenilir en kısa yol olup Türkiye- Nahçivan’ı Azerbaycan ve Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerine bağlamış olacak.
6 - Kars-Tiflis yoluna ikinci kısa bir yol Iğdır üzerinden gerçekleşecek.
7 - Ermenistan Alican sınır kapısını hazırladığını belirtiyor. Ermenistan’ın nüfusunun % 70 Alican sınır kapısına yakın oturuyor. Başkent Erivan şehri Iğdır iline 38 km uzaklıkta.
8 - En büyük sınır komşumuz İran ile aramızdaki Borualan sınır kapısı Iğdır-Aralık ilçesinde olup açılmayı bekliyor.
9 - 3 devlete sınır olan Iğdır şehri geleceğin Sağlık, Eğitim için çok önemli bir çekim merkezi olabilir.
10 - Iğdır ilinin yüzölçümünün % 74 dağlık olup Iğdır ili küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’de 10 sırada yer almaktadır. Iğdır hayvan yetiştiriciliği konusunda büyük bir potansiyele sahiptir.
11- Ağrı Dağı Milli Parkı 2004 yılında açılmış olup yüzölçümü 85.015 hektar (880.15) km2 olan Ağrı Dağı Milli Parkı Türkiye’nin en geniş alanıdır.
12 -Ağrı Dağı bünyesinde birçok çeşit endemik bitki ve hayvan bünyesinde barındırmaktadır.
13 - Ağrı Dağı Milli Parkı: Alan, bitki ve hayvan türü zenginliği, peyzaj ilginçliği, volkanizma ile ilgili yer şekilleri, jeolojik özellikleri, sulak alanları, turizm ve dağcılık potansiyeli ile dikkat çeker.
14 - Ağrı Dağı yürüyüş sporları ve dağcılık açısından önem taşımaktadır. Olta balıkçılığı, yamaç paraşütü, fotoğrafçılık ile ilgili büyük potansiyele sahiptir.
15 - Ağrı Dağı Nuh tufanına ev sahipliği yapması efsanevi özelliği dolayısıyla büyük potansiyeli barındırmaktadır.
16 - Ağrı Dağı Türk milletinin Türkistan’daki Altay ve Tanrı Dağı ile özdeşleştirdiği “Türkmen Otlağı” olarak bilinen ilk yerleşim yeridir.
17 - Nuh tufanı sonucu Hz. Nuh Peygamber ve mahiyetindekiler Iğdır ovası (Sürmeli Çukuruna) inip burada tarım yapıp, çoğalıp buradan dünyaya yayıldıkları tarihi bir yerdir.
18 - Iğdır efsanelere konu olmuş Ağrı Dağı’nın gölgesindeki bir gerdanlık gibidir.
19 - Iğdır’ın hangi noktasına giderseniz gidin Ağrı Dağını o büyük muhteşem büyüklüğü ve görkemi ile görebilirsiniz.
20 - 1892 yılında bir göktaşının düşmesi sonucu dünyanın en büyük 2 meteor Çukuru Iğdır Korhan Yaylasında bulunmaktadır.
21 - Eski Iğdır şehri M.Ö. 4000 yılında Ağrı Dağının Kuzey yamacı Korhan Yaylasında kurulmuş olup 1664 depremi ile yok olmuştur. Iğdır ilinin 5664 yıllık geçmiş tarihi Ağrı Dağının bağrında gün ışığına çıkmayı beklemektedir.
22 - Ahura (Akhura) yerleşimi, MÖ II. Yüzyılda Artsah Krallığı zamanında bir dini ibadet merkezi olarak kurulmuştu. Bir manastırı bulunan Ahura, 1840 yılında Ağrı Dağı'nda meydana gelen yer sarsıntısı ile dağdaki kayma sonucu toprak altında kalmış ve bu olayda köy nüfusu ve hayvanları da yok olmuştur. Daha sonra burada kurulan yerleşim, 1965 yılında "Yenidoğan" adıyla köy statüsüne kavuşmuştur.
23 - Osmanlı devletini kuran Kayı boyu bir süre Iğdır’da kalmış, devletin temelini Iğdır’da atmıştır. Bazı kaynaklarda Osmanlı devletinin kurucusu Osman Beyin Iğdır’da doğduğu belirtilmektedir.
24 - Cengiz Hanın torunu İlhanlı devletinin kurucusu Hülagu Hanın yazlık sarayı “Alatağ” Iğdır ili Ağrı Dağı sırtındaki Serdar Bulağı bölgesinde kurulmuştur. İlhanlılar yazın burada yayılıp İran ve Anadolu’yu idare ederken para kestirmişlerdir.
25 - Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hadan’ın merkezi Tebriz şehrinin yanında kışlık olan merkezlerinin biri de Iğdır Sürmeli Çukuru’nda bulunmaktaydı.
26 - Ağrı Dağının Iğdır tarafında nem ve yağmur daha çoktur. Iğdır tarafında yağmur ve nem yüzünden canlı yaşam daha fazladır.
27 - Ağrı Dağında Ponza taşı ve daha bulunup tespit edilmesi gereken nice yer altı zenginliği mevcuttur.
28 - Iğdır'da Aras Kuş Cenneti'nde üç kıtadan gelen 313 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kayıt altına alınan 313 kuş türünden 107'sinin Aras Kuş Cenneti'nde ürediği tespit edildi.
29 - Tuzluca Tuz Terapi merkezi sağlık ve turizmi alanında bir çekim merkezi şifa kaynağıdır.
30 - Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde yer alan Gökkuşağı Tepeleri, her geçen gün daha fazla turistin ilgisini çekiyor. Doğanın muhteşem resitali, ziyaretçilere unutulmaz anılar sunuyor. Tuzluca ilçesinde bulunan Kaya tuzu rezervi Türkiye’nin 180 yıllık ihtiyacına denk gelmektedir.
31 - Tuzluca Türkiye’nin en zengin florasına ve bakir yaylalarına sahip şirin bir ilçemiz. 556 çeşit çiçeği bünyesinde bulunduran Türkiye’nin yegane ilçesi. Tuzluca ilçemiz arıcılık ve Bal konusunda gelecek vadeden ilçemiz. Bu konuda dünya markası olmaya aday.
32- Iğdır eski İpek yolu üzerinde çok önemli askeri, ekonomik ve stratejik bir kavşakta bulunmaktadır.
33- Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk büyük öngörüsü ile bunu görmüş Iğdır’a; “Türk Kapısı” , Şark kahramanı Kazım Karabekir Paşa’da ; “Türk Kapısı” demiştir.
34 - Iğdır Serhat şehri olarak güneşin ilk doğduğu yerdir.
35- Iğdır birçok meyve sebzenin bol yetiştiği “Şalak” kaysısı ile de dünyada marka olmuş ilimiz.
36 - Iğdır bulunduğu konum sebebiyle hep bir geçiş bölgesi olmuş bir çok millet ve kültüre ev sahipliği yapmıştır.
37- Iğdır 92 yıl 81 ilin içinde en uzun işgal altında kalmış, milli ve manevi değerlerini kayıp etmemiştir.
38 - Iğdır işgallere karşı Halk desteleri (Halk Milisleri) kurarak ilk Kuva-yi milliye ye öncülük etmiş vatan toprağı.
39 - Iğdır ilk kez demokratik Iğdır Milli Cumhuriyetini kuran, Misak-I milliye dahil olmamasına rağmen dar bir havzada 3 yıl düşmana aman vermeyen yiğitler diyarı.
40 - Iğdır Batı Azerbaycan Revan Hanlığı toprakları içinde elimizde tek kalan düşman işgaline uğramayan kadim Türk yurdu.
41- Iğdır gezip görülmesi bir çok tarihi yere sahip, doğası, temiz havası, güzel misafirperver insanları, damak zevkine hitap eden bir çok yemek çeşitleri, güzel müziği, folkloru ile farkı fark eden farklı insanların yaşadığı cennetten bir köşe vatan toprağa.