Birisi ölünce selası okunup, köy hoparlöründen duyurulur. Duyan insanlar kazma ve küreğini alarak imece usulü ile mezarı erkeklerde göbekten kadınlarda göğüsten kazarlar. Mezar kazanlara daha sonra yemek verilir. Ölü gömülünce başında ateş yakılır bunun 2 sebebi var birincisi ölüyü vahşi hayvanların mezarı açmasından korumak, ikincisi ise; eski Şaman ve Türk geleneğidir.
Ölü evinde taziye evi veya çadırı kurulur. 3,7,40'da yemek verilir. İhsan ve nezir denilen bu gelenek eski Hun, Göktürk ve Uygur Orta Asya İslam öncesi Türk geleneğidir. Bu olay alanım olmadığı için pek girmek istemiyorum bildiğim halde. Ama yine de kısaca bahsetmek istiyorum. Bu bir eski Türk geleneği dediğimiz yuğ törenidir. İslam dinine geçince bu gelenekte devam ediyor. Aslında bu geleneğin İslam’da yeri olmadığı gibi ölen kişiye de faydası bulunmamaktadır. İnsanlar acı içerisinde acılarını yaşarken bu ne kuran da nede sünnette yeri olan hiç de hoş olmayan bir şeyle uğraşmaktadırlar. Bir sektör olmuş yemek firmaları bu olaya el atıp burayı bir gelir kapısı yapmışlardır. Maddi durumu olan var olmayan var ''El ailem ne der, Babasına bir ihsan bile veremedi derler'' deyip insanlar çok zor durumda bırakılmaktadırlar. Ama illa durumum müsait ben ihsan ve nezir yapmak istiyorum diyorsan bu yemek işinden daha zaruri olan yüzlerce yapılacak iş var oraya bağış da bulunabilirsin. İslam’da olmayan bir şeyi topluma dayamak bu benim alanım değil ama Bidat olmuş olur.
Başta din alimlerimiz ve toplum önderlerimize büyük görevler düşüyor. Bizim birde ''Ölü bayramımız var'' Mart 21 Nevruz'dan önceki salı veya perşembe günü yapılır. Önceden bir hazırlık yapılır ev ve mezarlık çevresi temizlenir. Mezar tamiratı varsa yapılır kabir üstüne hazırlık başlar. Önceden günü belirlenip duyurulur ve toplu olarak mezarlığa gidilir. Hayır için ihsan ve nezir olarak yiyecek bir şeyler dağıtılıp, fatiha, dualar ve kuran okunur. Kuran okuyana para verilir.
Bu adet eski Orta Asya Türk kültüründe bulunmaktadır. Bu İslam adetinde olmamakla birlikte toplumu diri tutan, saygı, sevgi, ahde vefa duygusunu geliştiren, ölümü insan oğluna hatırlatan yararlı bir adet olduğu ve herhangi bir zorlama ve külfet getirmediği için devam etmesi faydalıdır. Bu adet Meksika'da da bulunmakta olup; yalnız biz bahar ayında onlar hasat mevsimi olan ekim ayı sonunda yapmaktadırlar. Gebir üstü geleneği bizim toplumumuzu canlı tuttu ta...Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Tekirdağ yurt içi ve yurt dışından Iğdır'a ve köylerine gelmekte sılayı rahim edip hayırlı işler yapmaktadır. 21 Mart Nevruz ve onun öncesi Gebir üstü yaklaşmaktadır.
Ayrıca bu gece Cemrenin ilki olan Havaya bu akşam kor düşecek. Arkasından 26 şubatta suya, 5 martta da toprağa cemre düşecek. Havaya, suya ve toprağa düşen cemre tabiatı uyandırıp, bereket ve güzellik getirip baharı müjdelemektedir. Havaya, suya ve toprağa düşen cemre inşallah bütün yüreklere ve gönüllere de düşer. Sağlık, mutluluk ve huzur getirir. En iyi dileklerimle...