Bir internet sitesinin paylaştığı, şehirlerin IQ ortalamalarını gösteren listede en zeki şehir belli oldu. Tüm Türkiye'den toplamda 1 milyon 214 bin 505 kişinin katılım gösterdiği testte, kullanıcılara zeka soruları yöneltildi. Çalışmanın sonucuna göre Türkiye'de yaşayan vatandaşların IQ değerleri ölçüldü ve ortalamaya göre bir sonuç elde edildi.
Zeka gelişimi, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin etkisi altında da şekillenir. Çevresel faktörlerin zeka gelişimindeki rolüne dair bazı önemli detaylar şu şekildedir.
1 - Sosyal Etkileşim,
2 - Eğitim,
3 - Beslenme Sağlık,
4 - Maruz Kalınan Çevresel Durumlar,
5 - Kültürel ve Sosyal Faktörler
Çocuğun zeka potansiyelini belirlemekte genetik faktörler etkilidir. Ancak genetik miras sadece bir başlangıç noktasıdır ve çevresel etmenlerle etkileşime girer.
Bir bireyde zeka gelişimi anne karnındayken başlar ve doğumdan sonra gelişmeye devam eder. Annenin gebeliği boyunca, çinko, demir, folik asit, protein, iyot mineralleri, protein ve karbonhidrat alması bebeğin anne karnındayken zeka gelişimini sağlamaktadır. Annenin gebeliğinde sigara ve alkol kullanımı ise bebeğin zekasını direk etkileyeceği için kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bebek doğduktan sonra anne sütü ile beslenme zekayı geliştiren ve artıran en önemli besin kaynağıdır. İçinde bulunan yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler, karbonhidratlar ve yağ asitleri ile zekayı geliştiren eşsiz bir besin kaynağıdır. Bebeklikten itibaren anne ile çocuk arasında kurulan sevgi bağı ise zeka gelişimini sağlayan önemli faktörlerden biridir.
Genetik faktörler, çevresel deneyimler, dil gelişimi, sosyal deneyimler, eğitim ve öğretim, aile ve çevresel faktörler, kendi kendine kontrol becerileri bu gelişimi etkiler.
1 milyonun üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen bir zeka testinde Türkiye'nin en zeki şehirleri açıklandı. Türkiye'nin en zeki şehirleri, Zeka Testi Merkezi tarafından internet üzerinden yapılan bir testin sonucunda Türkiye'nin en zeki ili Eskişehir oldu. Eskişehir'in IQ ortalaması 105.20 olarak belirlendi. Eskişehir'i, Ankara ve İzmir takip etti. Ankara'nın IQ ortalaması 104.91, İzmir'in IQ ortalaması ise 104.51 oldu.
Iğdır ili 81 il arasında 73 sırada yer aldı. Iğdır ilinin IQ ortalaması 96,69 oldu. En sonuncu il Bingöl ili IQ ortalaması 94.19 ile en sonuncu 81 il oldu. IQ puanlama listesine göre Iğdır ili (85-115) arasında yer almaktadır. Bu zeka puanlaması insanlar normal zekaya sahiptir. Kaldı ki isterse (129-145) arasında dahi zeka düzeyine bile sahip olsa işlenmemiş, akla evirilmemiş iş bir zeka bir şeye yaramaz.
Her ne kadar zeka büyük oranda genetik olmakla birlikte çevresel etkenlerin de büyük rolü bulunmaktadır. Iğdır ili 92 yıl ile en uzun işgal altında kalan ilimizdir. Iğdır Rus hakimiyetinde kaldığı dönemde Ruslar uyguladıkları politikalarla halk eğitimsiz bırakmış ve halkın vatan, millet ve din duyguları zayıflatılmaya çalışılmıştır. Iğdır’da ilkokul 1925, ilk ortaokul 1932, ilk lise 1967 yıllarında açılmıştır.
Iğdır ili 81 ilin içinde IQ sıralamasıyla 96,69 puanı ile 73 sırada bulunmaktadır. Her ne kadar normal zeka düzeyinde olsa da bu puanlama çevresel etkenlerle daha da yükseltilebilir. Ayrıca işlenmemiş, akla evirilmemiş bir zeka puanı yüksek çıksa ne olur.