• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi İlanlar
  • Iğdır
  • Bölge
  • Genel
  • Dünya
  • Politika
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Spor
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Magazin
  • Ara
SON DAKİKA:
00:12
Sakarya'dan orman yangını uyarısı
00:12
Bursa İnegöl Belediyesi ücretsiz otopark hamlesini sürdürüyor
00:12
Başkan Şahin'den OSB çalışanları için yeni sosyal konut müjdesi
00:12
Alifuatpaşa hemzemin geçidine kavuşuyor
00:12
Sakarya'da kaçak su kullanımına geçit yok
00:12
BUSKİ'den ödemelerde 'sözleşme numarası' uyarısı
00:12
Bilecik'te 75 bin ton buğday üretildi
00:12
Bursa Nilüfer Yaylacık'ta çevre kirliliğine geçit yok
00:12
Şehit astsubay Akhisar'da son yolculuğuna uğurlandı
00:12
Muğla kırsalında duman dedektörleri yaygınlaşıyor
00:12
Üsküdar-Sultanbeyli arası 50 dakika olacak... O hatta sona yaklaşılıyor
00:12
Büyükelçilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu... Külliye'de diplomatik görüşmeler
00:12
Balıkesir Sındırgı'da orman dışı alanda yangın!
00:12
Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
00:12
Manavgat'ta tutuklanan başkan görevden uzaklaştırıldı
00:08
Iğdır Düşünce Otağı’nda “İrevan Hanlığı Döneminde Iğdır” Konuşuldu
00:00
Ehlibeyt Mektebi Din Adamları Derneği Başkanı Hüseyin Yeşil'den Rektör Prof. Dr. Ekrem Gürel’e Ziyaret
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Bölge
  3. Erzurum'da et ve süt verimliliğini artırmanın yolları görüşüldü
Bölge
Yayınlanma: 30 Aralık 2024 - 19:00

Erzurum'da et ve süt verimliliğini artırmanın yolları görüşüldü

Bölge
30 Aralık 2024 - 19:00
Yorumlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Erzurum'da et ve süt verimliliğini artırmanın yolları görüşüldü
Reklam
Erzurum'da, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından üretim ve verimliliğin artırılması amacıyla "Erzurum et ve süt Çalıştayı" düzenlendi.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştayda, sektörde daha verimli üretim elde edilmesi, üretim süreçlerinin optimize edilmesi, girdi maliyetlerinin azaltılması ve kaliteli et ile süt üretimi üzerine uygulanabilir stratejiler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, çalıştayda, Erzurum'un mera zenginliği ve kadim hayvancılık kültürüyle et ve süt denilince akla gelen ilk iller arasında olduğunu söyledi.

Endemik bitki zenginliği ve yüksek rakımda bulunmanın sağladığı avantajla kentte elde edilen et ve sütün, eşsiz bir aromaya sahip olduğunu ifade eden Güven, "Şu an Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde Erzurum'da üretilen civil peynir, göğermiş peynir, cağ kebabı, tereyağımız gibi yöresel ürünlerimiz yüksek düzeyde talep görüyor." dedi.

- "Sektörde yaş ortalaması çok yüksek"

Hayvancılık sektörünün sorunlarından bahseden Güven, şöyle konuştu:

"Kanaatimce en önemli ve ilk başta çözülmesi gereken sorun, genç ve eğitimli nüfusun sektörden uzak durmasıdır. Bugün yapılan araştırmaları incelediğimizde, sektördeki girişimcilerin ve üreticilerin yaş ortalamasının son derece yüksek olduğunu görüyoruz. Bu bir sektörün geleceği açısından son derece önemli sorundur, muhakkak çözülmesi gerekiyor. İkinci en önemli sorun ise kırsalın boşalmasıdır. Erzurum'da son yıllarda merkezdeki nüfus artarken, kırsaldaki nüfus azalıyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor çünkü kırsaldaki nüfus azaldıkça kırsaldaki yaş ortalaması artıyor ve kırsal ekonomi üretme imkanı gittikçe zorlaşıyor."

Güven, hayvancılık sektöründe önemli ölçüde verimlilik sorunu olduğuna işaret ederek, "Et ve süt kaybını ve buzağı ölümlerini nasıl azaltırız, bunlardan daha yüksek katma değeri nasıl elde ederiz gibi sorulara cevap bulunması lazım." diye konuştu.

- "Sütümüzde şu mineraller var' deyip ulusal piyasaya çıkarmamız gerekiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger ise tarım ve hayvancılığın Erzurum'un en önemli çıktılarından birisi olduğunu belirtti.

Hayvancılığın kentte yaygın yapıldığına dikkati çeken Kenger, "Eti marka haline getirmemiz gerekiyor. Bunu da market raflarına konulan albenili etiketlerle değil de kendi etimizin özelliklerini ön plana çıkararak 1900 ya da 2200 rakımda otlayan bir hayvanın etinde ne kadar omega 3 ve 7 var bunları tespit edip ulusal piyasaya bunları aktararak etimizi markalaştırabiliriz. Aynı şekilde sütte de bizi diğer yörelerden ayıran, ön plana çıkaran, bir adım öne çıkaran hangi vitamin ve mineraller varsa bunların araştırıp 'Bizim sütümüz de şu mineraller var' deyip ulusal piyasaya çıkarmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kurumların bilgilendirme sunumları ve yuvarlak masa çalışmalarıyla sona erecek çalıştaya, Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, akademisyenler, kamu kurumları yetkilileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.

ANADOLU AJANSI
Reklam
Bu haber 378 defa okunmuştur.
# erzurum# et ve süt# verimlilik
EDİTÖR
Güven Gazetesi
Güven Gazetesi
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Van'da 420 ıhlamur ağacı toprakla buluşturuldu
Van'da 420 ıhlamur ağacı toprakla buluşturuldu
Erzurum'da İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsünde ilk ilaç ham maddesi üretildi
Erzurum'da İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsünde ilk ilaç ham maddesi üretildi
"Doğanın koruyucuları" Doğu Anadolu ormanlarında yangına karşı teyakkuzda
Erzurum'da 26 düzensiz göçmen yakalandı
Erzurum'da 26 düzensiz göçmen yakalandı
Amed Sportif Faaliyetler'in Erzurum kampı devam ediyor
Amed Sportif Faaliyetler'in Erzurum kampı devam ediyor
Hatayspor'un Erzurum kampı devam ediyor
Hatayspor'un Erzurum kampı devam ediyor
Erzurumspor FK'de yeni sezon hazırlıkları devam etti
Erzurumspor FK'de yeni sezon hazırlıkları devam etti
Erzurum'da Uluslararası Palanekstrem Rotamız Macera Yarışması sürüyor
Erzurum'da Uluslararası Palanekstrem Rotamız Macera Yarışması sürüyor
Erzincan’da gazetecilere
Erzincan’da gazetecilere "Yapay Zeka Destekli Medya Uzmanlığı Eğitimi" verildi
Erzurum'da aranan 100 kişi yakalandı
Erzurum'da aranan 100 kişi yakalandı
Muş'ta 60 bin dönüm alana şeker pancarı ekimi yapıldı
Muş'ta 60 bin dönüm alana şeker pancarı ekimi yapıldı
Muş'ta
Muş'ta "Üretim Atölyesi" ile sanayi esnafının üretim kapasitesi artırılacak
ilan.gov.tr
Iğdır İlçeleri
  • Aralık
  • Iğdır
  • Karakoyunlu
  • Tuzluca
Ardahan'da su samurunun nehirde avladığı balığı yeme anı görüntülendi
Ardahan'da su samurunun nehirde avladığı balığı yeme anı görüntülendi

Ana Sayfa
Resmi İlanlar
Iğdır
Bölge
Genel
Dünya
Politika
Ekonomi
Eğitim
Spor
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Köşe Yazarları
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bilim ve Teknoloji
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Iğdır
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.