• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Resmi İlanlar
  • Iğdır
  • Bölge
  • Genel
  • Dünya
  • Politika
  • Ekonomi
  • Eğitim
  • Spor
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Magazin
  • Ara
SON DAKİKA:
19:48
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nde Nöbet Değişimi
18:01
Doğa Sporcularından Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün’e Anlamlı Ziyaret
18:00
Ünsal “Rektörlüğe Prof. Ekrem Gürel’in atanması şehirde olumlu bir hava yarattı”
17:58
TADDEF’TEN 19 MAYIS ATATÜRK`Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI MESAJI
17:54
Iğdır’a Yeni Devlet Hastanesi Geliyor: Sözleşme İmzalandı
17:50
Serdar Ünsal'dan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün'e Teşekkür Plaketi
17:48
'Araz-Nahçıvan" Avrupa Sahnesinde: Kulüp Tarihinde Bir İlk
Video Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. İklim zirvelerinin ana gündemi finansman konusu COP29'da eleştirilerin odak noktası oldu
Dünya
Yayınlanma: 29 Kasım 2024 - 16:40

İklim zirvelerinin ana gündemi finansman konusu COP29'da eleştirilerin odak noktası oldu

Dünya
29 Kasım 2024 - 16:40
Yorumlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İklim zirvelerinin ana gündemi finansman konusu COP29'da eleştirilerin odak noktası oldu
Reklam
 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı'nın (COP) 29 yıllık tarihinde çeşitli fonlar oluşturulurken bu fonların iklim krizinin doğurduğu ihtiyaçlara cevap verecek finansmana ulaşamaması eleştiriliyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de yapılan COP29, yeni iklim finansman hedefindeki tartışmalar nedeniyle belirlenen tarihten iki gün sonra, 24 Kasım'da sona erdi.

Zirvenin ana gündemi gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemine katkı sağlamak amacıyla yeni bir iklim finansmanına işaret eden Yeni Toplu Nicel Hedef'in (New Collective Quantified Goal/NCQG) belirlenmesiydi.

Zirve sonunda NCQG hedefi üzerine yayımlanan nihai metinde, gelişmekte olan ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları (NDC) raporları kaynak gösterilerek bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu iklim finansmanının 2030'a kadar yıllık 455 ila 584 milyar dolar, toplamda ise 5,1 ila 6,8 trilyon dolar olduğu belirtilse de 2035'e kadar yıllık en az 300 milyar dolar fon hedefi duyuruldu.

Metinde iklim finansmanı akışıyla, gelişmiş ülkelerin ihtiyaçları arasında endişe verici bir açıklık olduğu, iklim krizi karşısında savunmasız olan en az gelişmiş ülkeler ile küçük ada devletlerinin, küresel ısınmayla mücadelelerindeki azimlerinin artırılmasının ve değişen ihtiyaçlarına cevap verilmesinin önemli olduğu vurgulandı.

- İklim fonlarının detayları

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre iklim kriziyle mücadele için çeşitli fonlar oluşturulması ilk COP zirvesinin düzenlendiği 1995'ten bu yana zirvelerin önemli gündemlerinden birini oluşturuyor.

İklim fonları, küresel ısınmaya yol açan gazların düşürülmesi için gerekli finansman konusundaki "azaltım", iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği zorunlu değişikliklere cevap vermeyi hedefleyen "uyum" ve iklim krizinin oluşturduğu felaketler sonucu yaşanan kayıplar hakkındaki "kayıp - zarar" fonu olmak üzere 3 temel başlıkta şekillendi.

Bu çerçevede UNFCCC çatısında oluşturulan Finans Mekanizması yapısı altında iki başat fon bulunuyor. Bunlardan ilki Küresel Çevre Fonu (Global Environment Facility - GEF) UNFCCC'nin 1994'te yürürlüğe girmesinden bu yana varlığını sürdürüyor. GEF altında, 2001 yılında düzenlenen COP7 zirvesinde uyum ve azaltım konularına odaklı Özel İklim Değişikliği Fonu (The Special Climate Change Fund - SCCF) ve yine aynı zirvede kabul edilen En Az Gelişmiş Ülkeler Fonu (Least Developed Countries - LDC) olmak üzere iki ayrı fon bulunuyor.

Finans Mekanizması'na bağlı diğer ana fon olan Yeşil İklim Fonu (Green Climate Fund - GCF) ise 2010'da düzenlenen COP16 sonunda kuruldu. Dünyanın en büyük iklim fonu olma özelliğini taşıyan bu fon, en az gelişmiş ülkeler ile ada devletleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemlerine katkı sağlamayı hedefliyor.

Finans Mekanizması’nın dışında kalan diğer fonlar, iklim değişikliğinin şiddetli etkilerine karşı savunmasız gelişmekte olan ülkelerin uyum projeleri için 2001'de kurulan Uyum Fonu (Adaptation Fund) ve iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan kayıp ve zararlar için gerekli finansmanın sağlanması amacıyla 2013'teki COP19 zirvesinde kabul edilen "Kayıp ve Zarara Yanıt Fonu" (Fund for responding to Loss and Damage - FRLD) olarak sıralanıyor.

- Finansman kararına tepkiler

COP29 sonunda yayımlanan nihai metinde, iklim fonlarının çok çeşitli olduğu hatırlatılarak özellikle Uyum Fonu, En Az Gelişmiş Ülkeler Fonu ve Özel İklim Değişikliği Fonu'na desteğin önemine atıfta bulunuldu ve taraflara bu fonlara destek sunmaları çağrısı yapıldı.

COP29 kararına yönelik tepkiler, gelişmekte olan ülkelerin 1 trilyon dolar seviyesinde olmasını istediği finansman tutarının beklenenden çok düşük açıklanması, fonlara yapılacak katkıların gönüllülük esasına dayandırılması ve bazı finansman kalemlerinin yardım değil kredi şeklinde belirlenmesi gibi noktalarda yoğunlaştı.

Zirveyi Bakü'de takip eden sivil toplum kuruluşlarından Endişeli Bilim İnsanları Birliği İklim ve Enerji Programı Politika Direktörü Rachel Cleetus, kararların COP28’de alınanlarla karşılaştırıldığında büyük bir geri adım olduğunu belirtti.

Cleetus, şöyle devam etti:

"Şok olduk. Biz buraya en az 1 trilyon doları müzakere etmek için geldik. Bu sonuçlar amaçtan çok sapmış durumda. ABD ve AB dahil olmak üzere zengin ülkeler COP29'da, Paris Anlaşması'nın bilime dayalı hedeflerini tehlikeye atan, son derece adaletsiz ve yetersiz bir iklim finansmanı sonucunu zorlamak için kaba güç kullandılar. İklim krizine neden olma konusundaki başrollerine rağmen 5 yıl içinde gözden geçirilecek zayıf bir hüküm ve çoğunluğu hibeye dayalı kamu finansmanı olmasını sağlama sorumluluğundan kaçacak şekilde çok sayıda boşluktan oluşan bir metinle, isteksizlerden oluşan bu zengin koalisyon, son derece yetersiz bir miktar olan yılda 300 milyar doları teklif etti."

Araştırma kuruluşu Oil Change International yöneticisi Laurie van der Burg, zirveden çıkan kararları "sahtekarlık" olarak tanımladı. Van der Burg, "Zengin ülkeler mazeret bulmak yerine biriktirdikleri trilyonları masaya koysaydı, fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılması konusunda gerçek ilerlemeyi görebilirdik. Milyonlarca insan bunun bedelini hayatlarıyla öderken ABD, AB ve İngiltere mide bulandırıcı bir kayıtsızlık gösteriyor." dedi.

Uluslararası İklim Eylemi Ağı (CAN) İcra Direktörü Tasneem Essop, zirvenin gelişmiş ülkelerin kötü niyetleri sebebiyle son yıllarda yapılmış "en korkunç iklim müzakeresi" olduğu yorumunda bulunarak "COP29’un bir finans COP’u olması gerekiyordu ancak Küresel Kuzey, Küresel Güney'e ihanet etme planıyla ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Uluslararası yardım kuruluşu ActionAid İklim Adaleti yöneticisi Teresa Anderson da "Bu metin, üzerine yazıldığı kağıda değmez. Ön saflarda yer alan ülkelerin uğruna savaştığı şeylerin neredeyse hiçbiri burada yok. Yüzeysel olarak bakıldığında rakamlar önceki 100 milyar dolarlık iklim finansmanı hedefinden daha büyük görünebilir ama biraz derinine indiğinizde, metin kredilerle dolu." değerlendirmesini yaptı.

ANADOLU AJANSI
Reklam
Bu haber 344 defa okunmuştur.
EDİTÖR
Güven Gazetesi
Güven Gazetesi
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu başladı
Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu başladı
Güney Afrika'da gece kulübüne silahlı saldırı: 8 kişi hayatını kaybetti
Güney Afrika'da gece kulübüne silahlı saldırı: 8 kişi hayatını kaybetti
Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi yaşamını yitirdi
Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi yaşamını yitirdi
ABD'de kasırga 21 can aldı
ABD'de kasırga 21 can aldı
Yeni Papa'nın tarihi yemin töreni! Siyasetçiler Vatikan'a akın etti... Leo Papamobil'de halkı selamladı
Yeni Papa'nın tarihi yemin töreni! Siyasetçiler Vatikan'a akın etti... Leo Papamobil'de halkı selamladı
Hindistan'da yangın faciası: 17 kişi öldü
Hindistan'da yangın faciası: 17 kişi öldü
İran ve Azerbaycan'dan ortak askeri tatbikat
İran ve Azerbaycan'dan ortak askeri tatbikat
Kırım Türklerinin sürgününün seksen birinci yıl dönümü: Ukrayna'dan anma mesajı
Kırım Türklerinin sürgününün seksen birinci yıl dönümü: Ukrayna'dan anma mesajı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Sırbistan'a gidiyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Sırbistan'a gidiyor
Rusya'dan savaşın başından bu yana görülmüş en büyük İHA saldırısı
Rusya'dan savaşın başından bu yana görülmüş en büyük İHA saldırısı
Dışişleri Bakanı Fidan Riyad'da Suudi mevkidaşı Bin Ferhan ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Fidan Riyad'da Suudi mevkidaşı Bin Ferhan ile bir araya geldi
İsrail'in Malta açıklarında saldırdığı insani yardım gemisi Conscience'ın Türk mürettebatı yurda dönüyor
İsrail'in Malta açıklarında saldırdığı insani yardım gemisi Conscience'ın Türk mürettebatı yurda dönüyor
ilan.gov.tr
Son Haberler
Lincoln Henrique, Fenerbahçe'ye geri dönüyor!
Lincoln Henrique, Fenerbahçe'ye geri dönüyor!
1. Lig'de play-off ikinci tur heyecanı yarın başlıyor!
1. Lig'de play-off ikinci tur heyecanı yarın başlıyor!
Fenerbahçe'de üç kişilik transfer operasyonu başladı: Jonathan David, Martinez ve Vlahovic
Fenerbahçe'de üç kişilik transfer operasyonu başladı: Jonathan David,...
Icardi'den Okan Buruk ve şampiyonluk paylaşımı! Galatasaray'da kutlamalara geldi
Icardi'den Okan Buruk ve şampiyonluk paylaşımı! Galatasaray'da kutlamalara...
Olay transfer iddiası! Cristiano Ronaldo'yu Beşiktaş'a yazdılar!
Olay transfer iddiası! Cristiano Ronaldo'yu Beşiktaş'a yazdılar!
Galatasaray'ın şampiyonluk planı belli oldu! 5 maddede dev organizasyon
Galatasaray'ın şampiyonluk planı belli oldu! 5 maddede dev organizasyon
Galatasaraylı kadın çiftçi Neslihan Demir Kayserispor maçı için yola çıktı: Osimhen'i ikna etmeye çalışacağım
Galatasaraylı kadın çiftçi Neslihan Demir Kayserispor maçı için...
Fenerbahçe'den 'tehdit' iddiasına yanıt: 'Tüm iddialar asılsız, temelsiz ve gerçeği yansıtmamaktadır'
Fenerbahçe'den 'tehdit' iddiasına yanıt: 'Tüm iddialar asılsız,...
İlhan Ekşioğlu'ndan Ali Koç'a sert tepki: 'Hak ettiğiniz şekilde, imza toplanarak kongre kararıyla bir an önce gidişiniz kaçınılmaz hale gelmiştir!'
İlhan Ekşioğlu'ndan Ali Koç'a sert tepki: 'Hak ettiğiniz şekilde,...
Hollanda'da şampiyon PSV Eindhoven!
Hollanda'da şampiyon PSV Eindhoven!
Mourinho'dan Eyüpspor maçı öncesi flaş açıklama: 'Onurumuz ve gururumuz adına önemli bir maç!'
Mourinho'dan Eyüpspor maçı öncesi flaş açıklama: 'Onurumuz ve gururumuz...
Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu başladı
Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu başladı
Güney Afrika'da gece kulübüne silahlı saldırı: 8 kişi hayatını kaybetti
Güney Afrika'da gece kulübüne silahlı saldırı: 8 kişi hayatını...
Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi yaşamını yitirdi
Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi yaşamını yitirdi
ABD'de kasırga 21 can aldı
ABD'de kasırga 21 can aldı
Çok Okunan Haberler
BİM'e North Pacific termos çanta geliyor! 16 Mayıs 2025 BİM Aktüel Kataloğu burada
BİM'e North Pacific termos çanta geliyor! 16 Mayıs 2025 BİM Aktüel...
SON DAKİKA | Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü'ne Yeni Atama!
SON DAKİKA | Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü'ne Yeni Atama!
13 MAYIS CANLI ALTIN FİYATLARI: Gram Altın Ne Kadar? Çeyrek Altın Fiyatı Ne? Gram, Çeyrek, Yarım, Cumhuriyet Altını Ne Kadar? 13 Mayıs Canlı Altın Fiyatları
13 MAYIS CANLI ALTIN FİYATLARI: Gram Altın Ne Kadar? Çeyrek Altın...
Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü İçin Yeni Dönem Heyecanı - Tüm Aday Listesi
Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü İçin Yeni Dönem Heyecanı - Tüm...
Prof. Dr. Ekrem Gürel, Iğdır Üniversitesi Rektörlüğüne Atandı
Prof. Dr. Ekrem Gürel, Iğdır Üniversitesi Rektörlüğüne Atandı
Iğdır İlçeleri
  • Aralık
  • Iğdır
  • Karakoyunlu
  • Tuzluca
Bingöl'ün tescilli ürünleri Migros raflarında satılacak
Bingöl'ün tescilli ürünleri Migros raflarında satılacak

Ana Sayfa
Resmi İlanlar
Iğdır
Bölge
Genel
Dünya
Politika
Ekonomi
Eğitim
Spor
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Köşe Yazarları
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bilim ve Teknoloji
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Iğdır
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.