Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Iğdır’da kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları vatandaşın bütçesini zorluyor. Artan yem, bakım, nakliye ve veteriner giderleri nedeniyle kurbanlık fiyatları geçen yıla göre ciddi oranda yükselirken, vatandaşlar tek başına büyükbaş hayvan almanın artık neredeyse imkânsız hale geldiğini söylüyor.
Kentte satışa çıkarılan yaklaşık 200 kilogramlık bir dananın fiyatı 150 bin TL’nin üzerine çıkarken, kesim ücretleri de ayrı bir maliyet oluşturuyor. Mezbahalarda büyükbaş hayvan kesim ücretlerinin en düşük 10 bin TL’den başladığı belirtilirken, vatandaşlar artan maliyetler karşısında ortaklaşa kurban kesimine yöneliyor.
Kurbanlık almak isteyen birçok kişi, aile bireyleri, akrabaları ya da arkadaşlarıyla bir araya gelerek hisse usulü kurban kesmeyi tercih ediyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, tek başına büyükbaş hayvan almanın ekonomik açıdan mümkün olmadığını ifade ederek fiyatların her geçen yıl daha da yükseldiğini dile getiriyor.
Hayvan pazarlarında hareketlilik yavaş yavaş başlarken, besiciler ise görünen yüksek fiyatların kendilerine büyük kazanç sağlamadığını belirtiyor. Üreticiler, yem fiyatlarındaki artış, saman ve arpa maliyetleri, elektrik giderleri ile bakım masraflarının ciddi şekilde yükseldiğini ifade ederek, kurbanlık satışlarından elde edilen kar oranının sanıldığı kadar yüksek olmadığını söylüyor.
Iğdır merkez ile köylerde kurbanlık hazırlığı yapan yetiştiriciler, aylarca emek vererek büyüttükleri hayvanları Kurban Bayramı döneminde satmayı hedeflediklerini ancak maliyet baskısının üreticiyi de zor durumda bıraktığını belirtiyor. Besiciler, özellikle son dönemde yem fiyatlarında yaşanan artışın hayvancılığı olumsuz etkilediğini ve bu durumun doğrudan kurbanlık fiyatlarına yansıdığını kaydediyor.
Öte yandan vatandaşlar, kurbanlık fiyatlarının denetlenmesini ve kesim ücretlerinde daha uygun tarifeler uygulanmasını isterken, bayram öncesinde hayvan pazarlarında yoğunluğun önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.












