Türkiye’de basın özgürlüğü tartışmalarının gündemde olduğu bu günlerde, Iğdır Üniversitesi ile ilgili olarak yayımlanan asılsız bir haber kamuoyunda tepki topladı. 6 Ağustos 2025 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesinde, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel hakkında çeşitli iddiaların yer aldığı bir haber yayımlandı.
Haberde yer alan ifadelerin hiçbir belgeye ve somut veriye dayanmadığı, gerçeği yansıtmadığı kısa sürede ortaya çıktı. Iğdır’dan ve üniversite camiasından yükselen tepkiler üzerine söz konusu haber, gazete yönetimi tarafından kısa süre içerisinde yayından kaldırıldı.
Iğdır Üniversitesi yetkilileri, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, haberin “gerçek dışı ve mesnetsiz” olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyet Gazetesi tarafından yayımlanan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel hakkında hiçbir belgeye dayanmayan haber, kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı taşımaktadır. Haberin içeriğinde yer alan tüm iddialar asılsızdır. Üniversitemiz ve Rektörümüz hakkında ileri sürülen gerçek dışı ithamlara karşı gerekli hukuki haklarımız saklıdır.”
Açıklamada ayrıca, Iğdır Üniversitesi’nin çalışmalarını “şeffaflık, doğruluk ve kamu yararı” ilkeleri çerçevesinde yürüttüğü, bu tür yanıltıcı yayınların ise gerçeğin ortaya çıkmasıyla birlikte kamuoyu nezdinde itibar görmediği belirtildi.
Üniversite yönetimi, basın kuruluşlarının kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken doğrulama ilkesine uyması gerektiğinin altını çizerek, “Gerçeğe dayanmayan her haber, hem kamuoyunu yanlış yönlendirir hem de kurumların itibarına zarar verir” değerlendirmesinde bulundu.
DOĞUKAN BEY











