
12:11İran: Yaptırımların kaldırılması için müzakerelere hazırızİran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ekonomik yaptırımların kaldırılması için müzakerelere hazır olduklarını, diğer tarafların da bu iradeye sahip olmaları durumunda netice alınabileceğini söyledi.11:53Trump'ın yeni döneminde Türkiye-ABD ekonomi ajandası yoğun olacakABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci başkanlık döneminin başlamasıyla Türkiye-ABD ekonomi ilişkilerinde ticaretten enerjiye, savunma sanayisinden yatırımlara kadar işbirliklerine odaklanılacak.AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, dünyanın ve Türkiye'nin en büyük ikinci ihracatçısı konumundaki ABD ile siyasi, diplomatik ve güvenlik konularının yanı sıra ekonomi başlığının yeni dönemde de ön planda olması bekleniyor.Bu kapsamda, dün yemin töreniyle görevine başlayan ABD'nin yeni Başkanı Trump'ın alacağı kararların Türkiye-ABD ilişkilerinde etkili olması öngörülüyor. Yeni dönemde öne çıkması beklenen konular şöyle;
- Ticaretteki rekora yenilerinin eklenmesi hedefleniyor
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması yönünde ortak hedef bulunuyor. Trump'ın yeni döneminde atılacak adımlar ve karşılıklı ziyaretlerle ekonomik ve ticari ilişkilerin hedef doğrultusunda geliştirilmesi ve yeni rekorlara imza atılması bekleniyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Eylül 2024'te Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York'ta, Türkevi'nde ABD'de faaliyet gösteren bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelmişti. Buradaki yuvarlak masa toplantısında konuşan Erdoğan, söz konusu hedefe ulaşılmasına ilişkin, "2023'te ticaret hacmimiz 30 milyar doları geçse de biz bu rakamı 100 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimiz kanaatindeyiz." ifadesini kullanmıştı.
- Karşılıklı yatırımların artması öngörülüyor
Trump'ın yeni döneminde Türkiye-ABD ekonomi ajandasında öne çıkacak başlıklardan biri de karşılıklı yatırımlar olacak.Türkiye'de ABD sermayesine sahip 2 binden fazla şirket bulunuyor. Ticarette olduğu gibi karşılıklı yatırımlarda da artış trendi dikkati çekiyor.Bu süreçte ulaşım iletişim imkanlarının da artması bekleniyor. Türk Hava Yolları, ABD'deki uçuş noktası sayısını bahar aylarıyla birlikte 14'ten 15'e çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin FATF'ın "Gri Liste"sinden çıkması, CDS puanlarındaki düşüşün ve sağlanan desteklerin ABD'den yeni yatırımcılara kapı açması bekleniyor.
- Gümrük tarifelerinin Türkiye'ye yansımaları
Trump'ın seçimi kazandıktan sonra dile getirdiği "farklı ülkelere gümrük tarifeleri uygulayacağı" yönündeki açıklamalarının ardından sürecin Türkiye'ye muhtemel yansımaları da iki ülke ilişkilerinde öne çıkacak.
- Trump'ın enerji sektöründe alacağı kararlar masada olacak
Türkiye ve ABD arasında enerji ve maden alanında ikili işbirliğinin artırılması amacıyla çeşitli çalışmaların yapılması bekleniyor. Geçen yıl iki ülke arasında başlatılan Enerji ve İklim Diyaloğu mekanizmasıyla enerji dönüşümü ve iklim değişikliği alanında işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.Trump yeni döneminin ilk adımlarından birini atarak, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesi kararına da onay vermişti.
- Uzay ve teknolojideki işbirliğinin ilerletilmesi bekleniyor
Türkiye ile ABD firmaları arasında uzaydan teknolojiye kadar çeşitli alanlarda işbirlikleri bulunuyor. Trump'ın yeni döneminde bu alanlarda da ilerlemeler kaydedilmesi öngörülüyor. Trump'ın yakın ilişkisi olduğu bilinen teknoloji devi şirketlerle Türkiye'deki şirketlerin yeni yatırım ve işbirliklerine imza atmaları hedefleniyor. ABD'nin yeni Başkanı'nın görevi devraldığı törende dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin yöneticileri de dikkati çekmişti. Türkiye, ilk insanlı uzay yolculuklarını geçen yıl ABD'den gerçekleştirirken TÜRKSAT 6A'yı da bu ülkeden uzaya göndermişti. Milli Uzay Programı doğrultusunda atılacak yeni adımlarda ABD ile temas trafiğinin yoğunlaşması bekleniyor.
- Savunma sanayisindeki engellerin aşılması öngörülüyor
Türkiye ile ABD arasında savunma sanayisi alanında işbirliğini geliştirme potansiyeli bulunuyor.Trump'ın yeni döneminde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye'ye yönelik kararlarını gözden geçirmesi isteniyor. İki ülkenin "müttefiklik" anlayışıyla meseleye yaklaşması ve sürecin olumlu sonuçlanması halinde bunun savunma sanayisindeki işbirliğini ilerletmesi bekleniyor.
- ABD'den gelen turist sayısında rekor hedefi
Diğer taraftan iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesinin turizme de yansıması öngörülüyor. Türkiye'yi 2021 yılında 363 bin 427, 2022 yılında 1 milyon 15 bin 363, 2023 yılında 1 milyon 348 bin 400 ABD'li turist ziyaret etmişti. Henüz 2024 verileri açıklanmasa da 11 aydaki 1 milyon 364 bin 631 turist sayısı rekor olarak kayıtlara geçti.Yeni dönemde de ABD'den gelen turist sayısında bu rekorun aşılması öngörülüyor.11:30ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilecekABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının ilk gününde yazılı açıklama yaptı. Trump, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan bir kez daha ayrılacağını kaydetti.İlk kez başkanlık koltuğuna 20 Ocak 2017'de oturan Trump, ABD'yi, 2015'te kabul edilen anlaşmadan geri çekti. Trump'ın ikinci kez girdiği başkanlık seçimini kaybetmesinin ardından 20 Ocak 2021'de ABD'nin yeni başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, ilk gün imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ülkesinin Paris Anlaşması'na yeniden taraf olmasını sağladı.11:02ABD'de düzensiz göçmenlerin çeşitli suçlardan gözaltına alınmasını sağlayacak yasa tasarısı kabul edildiİç Güvenlik Bakanlığının ABD'de hırsızlık ve soygun gibi nedenlerle suçlanan düzensiz göçmenlerin gözaltına alınmasını öngören "Laken Riley" yasa tasarısı, Senatoda oylamaya sunuldu.
Yasa tasarısı, 35 "hayır" oyuna karşı 64 "evet" oyuyla kabul edildi.
Senato Başkanı John Thune, "Bu yasa, hırsızlık yapan ya da kolluk görevlilerine saldıran yasa dışı yabancıların sokaklara salınmak yerine Göç ve Gümrük Muhafaza İdaresi tarafından gözaltına alınmasını sağlayacak." ifadesini kullandı.
ABD-Meksika sınırından ülkeye yasa dışı yollardan giren bir göçmen tarafından 2024'te öldürülen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Laken Riley'in adını taşıyan yasa tasarısı, bir sonraki aşama olarak Temsilciler Meclisinin onayına sunulacak.
Tasarının ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yasalaşabilmesi için Temsilciler Meclisinin de onayından geçmesi gerekiyor.10:36Küba yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesindeABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden yönetiminde imzalanan kararnameyi iptal ederek Küba'yı "teröre destek veren ülkeler" listesine ekledi.10:33Trump'tan DSÖ'den ayrılma kararıABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) çekilme sürecini başlatmak için başkanlık kararnamesi imzaladı.
Trump Oval Ofis'te yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü'ne atıfta bulunarak, "Bizi geri istiyorlardı, bakalım neler olacak" sözleriyle ABD'nin geri dönebileceğini ima etti.10:26ABD Başkanı Trump "dış kalkınma yardımlarını" inceleme amacıyla askıya aldıBeyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Trump, başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik bir kararnameye imza attı.
Kararnamede, bu programın, ülke çıkarlarıyla uyumlu olmadığı ifade edildi.
Bu doğrultuda, ABD'nin dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların, dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği belirtilen kararnamede, programın ABD dış politikasıyla uyumunun değerlendirilmesi için 90 günlük inceleme süresi başlatıldığı kaydedildi.09:00Trump'ın ilk görev gününde eski Genelkurmay Başkanı Milley'nin portresi Pentagon'dan kaldırıldıCBS News'ün ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Trump'ın ilk başkanlığı döneminde Çin ile ilgili sorun yaşadığı Milley'nin portresi, Pentagon'daki diğer eski genelkurmay başkanlarının portrelerinin de bulunduğu duvara yaklaşık 15 gün önce asıldı.Görev süresi 2023'te dolan Milley'nin portresi, Pentagon'daki diğer eski genelkurmay başkanlarının portrelerinin de bulunduğu duvardan kaldırıldı.Diğer yandan, Pentagon ve Beyaz Saray'dan konuya ilişkin açıklama yapılmadı.07:58Trump, Kuzey Kore’yi “nükleer güç” olarak tanımladıABD Başkanı Donald Trump, yemin ederek göreve başlamasının ardından Oval Ofis’te Kuzey Kore ile ilgili açıklamalarda bulundu. İlk başkanlığı döneminde Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile görüştüğünü hatırlatan Trump, "İnsanlar onu muazzam bir tehdit olarak görüyordu, ama ben onu sevdim, o da beni sevdi ve onunla çok iyi anlaştık" dedi. Kim için “O bir nükleer güç” ifadelerini kullanan Trump, “Sanırım Beyaz Saray'a geri döndüğümü gördüğünde mutlu olacak” şeklinde konuştu.07:30Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini söylediABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te birçok başkanlık kararnamesine imza attığı imza töreninde, basın mensuplarına gündeme ilişkin kısa açıklamalarda bulundu.Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini kaydeden Trump, görüşmenin ne zaman gerçekleşeceğini ise bilmediğini ifade etti.Trump, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirme arzusunu dile getirerek bu konuda bir anlaşma yapılmasının gerekliliğini vurguladı.Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin anlaşma konusunda istekli olduğunu belirten Trump, "(Putin) Bence anlaşma yapmayarak Rusya'yı mahvediyor. Bence Rusya'nın başı büyük belaya girecek. Ekonomilerine ve enflasyona bir bakın. Umarım bir anlaşma yapmak ister." diye konuştu.07:15Trump, Ulusal Enerji Acil Durumu ilan ettiABD Başkanı Donald Trump, enerji üretiminin artırılmasına yönelik Ulusal Enerji Acil Durumu ilan etti.Beyaz Saray tarafından yayımlanan kararnamede, ABD'nin yetersiz enerji üretiminin, taşımacılığının, rafinasyonun ve üretiminin ülkenin ekonomisi, ulusal güvenliği ve dış politikası için "olağanüstü" bir tehdit oluşturduğu vurgulandı ve bu bulgular ışığında Ulusal Enerji Acil Durumu ilan edildiği belirtildi.07:00Trump, ülkedeki TikTok yasağını 75 günlüğüne erteleyen kararnameyi imzaladıABD Başkanı Trump, Oval Ofis'teki ilk imza töreninde çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attı. Bu kararnamelerden biri de TikTok yasağının ertelenmesine yönelik oldu.Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayımlanan kararnameye göre Trump, Adalet Bakanlığından TikTok yasağının 75 günlüğüne uygulanmamasını istedi.Kararnamede bunun milyonlarca Amerikalı tarafından kullanılan bir iletişim platformunun aniden kapatılmasını önleyeceği ve ulusal güvenliği koruyan ileriye dönük uygun rotayı belirleme fırsatı vereceği aktarıldı.Trump, imza törenindeki konuşmasında da onaylamazsa TikTok'un değersiz olduğunu ve kapanmak zorunda kalacağını söyledi.TikTok'un 1 trilyon dolar edeceğini düşündüğünü belirten Trump, ABD'nin TikTok'un yarısını alma hakkının olması gerektiğini savundu.06:45Trump, 6 Ocak Konge baskınına karışmaktan ceza alan yaklaşık 1600 kişi için af çıkardıYemin töreninin ardından gittiği Capitol One Arena’da ilk başkanlık kararnamelerini imzalayan Trump, buradan geçtiği Oval ofiste başkan olarak yeni kararnamelere imza atmaya devam etti.Trump, seçim kampanyaları sırasında dile getirdiği vaadini tutarak, 6 Ocak Kongre baskını olaylarına karışmakla suçlanarak yargılanması devam eden veya ceza almış yaklaşık 1600 kişi için af kararnamesi çıkardı.
6 Ocak olaylarıyla ilgili suçlanan kişiler için “bunlar rehine” diyen Trump, kararnameyi imzalarken “Açıkçası, bu geceden itibaren dışarı çıkmalarını umuyoruz, onlar da bunu bekliyor.” diye konuştu.Trump’ın af çıkardığı mahkumlar arasında 22 yıl hapis cezası alan Proud Boys adlı grubun lideri Enrique Tarrio da bulunuyor.06:30Trump, Gazze'de ateşkesin devam edeceğinden emin olmadığını söylediABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te birçok başkanlık kararnamesine imza attığı imza töreninde basın mensuplarına gündeme ilişkin kısa açıklamalar yaptı.Trump, Gazze'de ateşkesin sürdürüleceğinden emin olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Emin değilim. Bu, bizim savaşımız değil. Bu, onların savaşı.". Diğer tarafın (Hamas'ın) çok zayıfladığını düşünüyorum.” yanıtını verdi.
“Gazze’nin bir fotoğrafına baktım. Gazze, çok büyük bir yıkım alanı. Aslında orasının gerçekten farklı bir şekilde yeniden inşa edilmesi gerekiyor.” diyen Trump, Gazze'nin yeniden inşasına yardım edebileceğini belirtti.Trump, sözlerine, “Gazze ilginç bir yer. Deniz kenarında muhteşem bir konumu ve harika bir havası var. Orada çok güzel şeyler yapılabilir, Gazze ile gerçekten güzel şeyler yapılabilir.” şeklinde devam etti.06:15Trump, Kanada ve Meksika'ya uygulamayı planladığı tarifeler için 1 Şubat'ı işaret ettiABD Başkanı Donald Trump, 1 Şubat'ta Kanada ile Meksika'ya yüzde 25 oranında gümrük vergisi getirmeyi düşündüğünü söyledi. Meksika ve Kanada'nın sınırdan çok sayıda insanın geçmesine izin verdiğini öne süren Trump, "Meksika ve Kanada için yüzde 25'lik (tarife) bir oran düşünüyoruz. 1 Şubat'ta uygulayacağımızı düşünüyorum." dedi. Trump, BRICS ülkelerine de yüzde 100 tarife uygulama planına dair sözlerini yinelerken dünyanın her yerinden gelen mallara evrensel bir gümrük vergisi uygulamaya henüz hazır olmadığını kaydetti.06:00Biden yönetiminin Batı Şeria'daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararnamesini iptal edildiABD Başkanı Trump, Oval Ofis'teki ilk imza töreninde çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attı.Trump'ın imzaladığı kararnamelerden biri, Biden yönetimi döneminde imzalanan 78 kararname ve yürütmenin iptal edilmesini öngörüyor.Söz konusu kararnamelerden birinde Biden, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasını öngörüyordu.
Biden'ın bu kararnamesini iptal eden Trump, böylece görevinin ilk gününde aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik ABD yaptırımlarını tamamen kaldırmış oldu.Eski ABD Başkanı Biden, 1 Şubat 2024'te, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzalamıştı.Söz konusu kararnameden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'daki bazı aşırılıkçı Yahudi yerleşimciye yaptırım kararı almıştı.05:30Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldıABD Başkanı Donald Trump’ın, Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği eski senatör Marco Rubio, Kongre'nin Senato kanadında yapılan oylamada, Trump kabinesinin ilk bakanı olarak onay aldı.
Kübalı göçmen bir ailenin çocuğu olan Rubio, ABD tarihinde ilk Latin kökenli Dışişleri Bakanı olarak kayıtlara geçti.Rubio, 14 yıllık senatörlük görevi boyunca Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Senato İstihbarat Komitesi gibi Kongredeki önemli komitelerde görev yaptı.05:00Trump, Biden yönetiminin politikalarını geçersiz kılan çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attıBaşkan Trump, konuşmasının ardından platformda yer alan masaya oturarak bazı başkanlık kararnamelerine imza attı.Beyaz Saray'a geçince Oval Ofis'te çok sayıda başka kararnameleri de imzalayacağını söyleyen Trump'ın imza koyduğu kararnameler şöyle:
- Biden dönemine ait 78 idari eylem, kararname ve genelgenin iptali
- Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararnamesi ve anlaşmadan çekilindiğine dair Birleşmiş Milletlere iletilecek mektup
- Hükümetin kontrolü tamamen alınana kadar bürokratların daha fazla düzenleme yapmasını engellemeye yönelik düzenlemelerin durdurulması kararı
- Hükümetin tam kontrolü sağlanana ve ileriye dönük hedefler anlaşılana kadar, ordu ve diğer bazı istisnai kategoriler hariç tüm federal işe alımların dondurulması
- Federal çalışanların derhal tam zamanlı fiziki olarak işlerine dönmeleri şartı
- Amerikalıların hayat pahalılığı krizini ele almak için federal hükümetteki her bakanlık ve kuruma yönelik talimat
- Federal hükümette ifade özgürlüğünün yeniden tesis edilmesini ve bundan böyle ifade özgürlüğünün hükümet tarafından sansürlenmesinin önlenmesine yönelik talimat
- Federal hükümette, önceki yönetimin siyasi muhaliflerine karşı hükümetin "silahlandırılmasına" son verilmesi yönünde talimat.Canlı Anlatım Özetiİran: Yaptırımların kaldırılması için müzakerelere hazırızTrump'ın yeni döneminde Türkiye-ABD ekonomi ajandası yoğun olacakABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilecekABD'de düzensiz göçmenlerin çeşitli suçlardan gözaltına alınmasını sağlayacak yasa tasarısı kabul edildiKüba yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesindeTrump'tan DSÖ'den ayrılma kararıABD Başkanı Trump "dış kalkınma yardımlarını" inceleme amacıyla askıya aldıTrump'ın ilk görev gününde eski Genelkurmay Başkanı Milley'nin portresi Pentagon'dan kaldırıldıTrump, Kuzey Kore’yi “nükleer güç” olarak tanımladı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini söylediTrump, Ulusal Enerji Acil Durumu ilan ettiTrump, ülkedeki TikTok yasağını 75 günlüğüne erteleyen kararnameyi imzaladıTrump, 6 Ocak Konge baskınına karışmaktan ceza alan yaklaşık 1600 kişi için af çıkardıTrump, Gazze'de ateşkesin devam edeceğinden emin olmadığını söylediTrump, Kanada ve Meksika'ya uygulamayı planladığı tarifeler için 1 Şubat'ı işaret ettiBiden yönetiminin Batı Şeria'daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararnamesini iptal edildiDışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldıTrump, Biden yönetiminin politikalarını geçersiz kılan çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attıHÜRRİYET
- Ticaretteki rekora yenilerinin eklenmesi hedefleniyor
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması yönünde ortak hedef bulunuyor. Trump'ın yeni döneminde atılacak adımlar ve karşılıklı ziyaretlerle ekonomik ve ticari ilişkilerin hedef doğrultusunda geliştirilmesi ve yeni rekorlara imza atılması bekleniyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Eylül 2024'te Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York'ta, Türkevi'nde ABD'de faaliyet gösteren bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelmişti. Buradaki yuvarlak masa toplantısında konuşan Erdoğan, söz konusu hedefe ulaşılmasına ilişkin, "2023'te ticaret hacmimiz 30 milyar doları geçse de biz bu rakamı 100 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğimiz kanaatindeyiz." ifadesini kullanmıştı.
- Karşılıklı yatırımların artması öngörülüyor
Trump'ın yeni döneminde Türkiye-ABD ekonomi ajandasında öne çıkacak başlıklardan biri de karşılıklı yatırımlar olacak.Türkiye'de ABD sermayesine sahip 2 binden fazla şirket bulunuyor. Ticarette olduğu gibi karşılıklı yatırımlarda da artış trendi dikkati çekiyor.Bu süreçte ulaşım iletişim imkanlarının da artması bekleniyor. Türk Hava Yolları, ABD'deki uçuş noktası sayısını bahar aylarıyla birlikte 14'ten 15'e çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin FATF'ın "Gri Liste"sinden çıkması, CDS puanlarındaki düşüşün ve sağlanan desteklerin ABD'den yeni yatırımcılara kapı açması bekleniyor.
- Gümrük tarifelerinin Türkiye'ye yansımaları
Trump'ın seçimi kazandıktan sonra dile getirdiği "farklı ülkelere gümrük tarifeleri uygulayacağı" yönündeki açıklamalarının ardından sürecin Türkiye'ye muhtemel yansımaları da iki ülke ilişkilerinde öne çıkacak.
- Trump'ın enerji sektöründe alacağı kararlar masada olacak
Türkiye ve ABD arasında enerji ve maden alanında ikili işbirliğinin artırılması amacıyla çeşitli çalışmaların yapılması bekleniyor. Geçen yıl iki ülke arasında başlatılan Enerji ve İklim Diyaloğu mekanizmasıyla enerji dönüşümü ve iklim değişikliği alanında işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.Trump yeni döneminin ilk adımlarından birini atarak, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesi kararına da onay vermişti.
- Uzay ve teknolojideki işbirliğinin ilerletilmesi bekleniyor
Türkiye ile ABD firmaları arasında uzaydan teknolojiye kadar çeşitli alanlarda işbirlikleri bulunuyor. Trump'ın yeni döneminde bu alanlarda da ilerlemeler kaydedilmesi öngörülüyor. Trump'ın yakın ilişkisi olduğu bilinen teknoloji devi şirketlerle Türkiye'deki şirketlerin yeni yatırım ve işbirliklerine imza atmaları hedefleniyor. ABD'nin yeni Başkanı'nın görevi devraldığı törende dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin yöneticileri de dikkati çekmişti. Türkiye, ilk insanlı uzay yolculuklarını geçen yıl ABD'den gerçekleştirirken TÜRKSAT 6A'yı da bu ülkeden uzaya göndermişti. Milli Uzay Programı doğrultusunda atılacak yeni adımlarda ABD ile temas trafiğinin yoğunlaşması bekleniyor.
- Savunma sanayisindeki engellerin aşılması öngörülüyor
Türkiye ile ABD arasında savunma sanayisi alanında işbirliğini geliştirme potansiyeli bulunuyor.Trump'ın yeni döneminde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye'ye yönelik kararlarını gözden geçirmesi isteniyor. İki ülkenin "müttefiklik" anlayışıyla meseleye yaklaşması ve sürecin olumlu sonuçlanması halinde bunun savunma sanayisindeki işbirliğini ilerletmesi bekleniyor.
- ABD'den gelen turist sayısında rekor hedefi
Diğer taraftan iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesinin turizme de yansıması öngörülüyor. Türkiye'yi 2021 yılında 363 bin 427, 2022 yılında 1 milyon 15 bin 363, 2023 yılında 1 milyon 348 bin 400 ABD'li turist ziyaret etmişti. Henüz 2024 verileri açıklanmasa da 11 aydaki 1 milyon 364 bin 631 turist sayısı rekor olarak kayıtlara geçti.Yeni dönemde de ABD'den gelen turist sayısında bu rekorun aşılması öngörülüyor.11:30ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilecekABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının ilk gününde yazılı açıklama yaptı. Trump, ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan bir kez daha ayrılacağını kaydetti.İlk kez başkanlık koltuğuna 20 Ocak 2017'de oturan Trump, ABD'yi, 2015'te kabul edilen anlaşmadan geri çekti. Trump'ın ikinci kez girdiği başkanlık seçimini kaybetmesinin ardından 20 Ocak 2021'de ABD'nin yeni başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, ilk gün imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ülkesinin Paris Anlaşması'na yeniden taraf olmasını sağladı.11:02ABD'de düzensiz göçmenlerin çeşitli suçlardan gözaltına alınmasını sağlayacak yasa tasarısı kabul edildiİç Güvenlik Bakanlığının ABD'de hırsızlık ve soygun gibi nedenlerle suçlanan düzensiz göçmenlerin gözaltına alınmasını öngören "Laken Riley" yasa tasarısı, Senatoda oylamaya sunuldu.
Yasa tasarısı, 35 "hayır" oyuna karşı 64 "evet" oyuyla kabul edildi.
Senato Başkanı John Thune, "Bu yasa, hırsızlık yapan ya da kolluk görevlilerine saldıran yasa dışı yabancıların sokaklara salınmak yerine Göç ve Gümrük Muhafaza İdaresi tarafından gözaltına alınmasını sağlayacak." ifadesini kullandı.
ABD-Meksika sınırından ülkeye yasa dışı yollardan giren bir göçmen tarafından 2024'te öldürülen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Laken Riley'in adını taşıyan yasa tasarısı, bir sonraki aşama olarak Temsilciler Meclisinin onayına sunulacak.
Tasarının ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yasalaşabilmesi için Temsilciler Meclisinin de onayından geçmesi gerekiyor.10:36Küba yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesindeABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden yönetiminde imzalanan kararnameyi iptal ederek Küba'yı "teröre destek veren ülkeler" listesine ekledi.10:33Trump'tan DSÖ'den ayrılma kararıABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) çekilme sürecini başlatmak için başkanlık kararnamesi imzaladı.
Trump Oval Ofis'te yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü'ne atıfta bulunarak, "Bizi geri istiyorlardı, bakalım neler olacak" sözleriyle ABD'nin geri dönebileceğini ima etti.10:26ABD Başkanı Trump "dış kalkınma yardımlarını" inceleme amacıyla askıya aldıBeyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Trump, başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik bir kararnameye imza attı.
Kararnamede, bu programın, ülke çıkarlarıyla uyumlu olmadığı ifade edildi.
Bu doğrultuda, ABD'nin dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların, dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği belirtilen kararnamede, programın ABD dış politikasıyla uyumunun değerlendirilmesi için 90 günlük inceleme süresi başlatıldığı kaydedildi.09:00Trump'ın ilk görev gününde eski Genelkurmay Başkanı Milley'nin portresi Pentagon'dan kaldırıldıCBS News'ün ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Trump'ın ilk başkanlığı döneminde Çin ile ilgili sorun yaşadığı Milley'nin portresi, Pentagon'daki diğer eski genelkurmay başkanlarının portrelerinin de bulunduğu duvara yaklaşık 15 gün önce asıldı.Görev süresi 2023'te dolan Milley'nin portresi, Pentagon'daki diğer eski genelkurmay başkanlarının portrelerinin de bulunduğu duvardan kaldırıldı.Diğer yandan, Pentagon ve Beyaz Saray'dan konuya ilişkin açıklama yapılmadı.07:58Trump, Kuzey Kore’yi “nükleer güç” olarak tanımladıABD Başkanı Donald Trump, yemin ederek göreve başlamasının ardından Oval Ofis’te Kuzey Kore ile ilgili açıklamalarda bulundu. İlk başkanlığı döneminde Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile görüştüğünü hatırlatan Trump, "İnsanlar onu muazzam bir tehdit olarak görüyordu, ama ben onu sevdim, o da beni sevdi ve onunla çok iyi anlaştık" dedi. Kim için “O bir nükleer güç” ifadelerini kullanan Trump, “Sanırım Beyaz Saray'a geri döndüğümü gördüğünde mutlu olacak” şeklinde konuştu.07:30Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini söylediABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te birçok başkanlık kararnamesine imza attığı imza töreninde, basın mensuplarına gündeme ilişkin kısa açıklamalarda bulundu.Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini kaydeden Trump, görüşmenin ne zaman gerçekleşeceğini ise bilmediğini ifade etti.Trump, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirme arzusunu dile getirerek bu konuda bir anlaşma yapılmasının gerekliliğini vurguladı.Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin anlaşma konusunda istekli olduğunu belirten Trump, "(Putin) Bence anlaşma yapmayarak Rusya'yı mahvediyor. Bence Rusya'nın başı büyük belaya girecek. Ekonomilerine ve enflasyona bir bakın. Umarım bir anlaşma yapmak ister." diye konuştu.07:15Trump, Ulusal Enerji Acil Durumu ilan ettiABD Başkanı Donald Trump, enerji üretiminin artırılmasına yönelik Ulusal Enerji Acil Durumu ilan etti.Beyaz Saray tarafından yayımlanan kararnamede, ABD'nin yetersiz enerji üretiminin, taşımacılığının, rafinasyonun ve üretiminin ülkenin ekonomisi, ulusal güvenliği ve dış politikası için "olağanüstü" bir tehdit oluşturduğu vurgulandı ve bu bulgular ışığında Ulusal Enerji Acil Durumu ilan edildiği belirtildi.07:00Trump, ülkedeki TikTok yasağını 75 günlüğüne erteleyen kararnameyi imzaladıABD Başkanı Trump, Oval Ofis'teki ilk imza töreninde çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attı. Bu kararnamelerden biri de TikTok yasağının ertelenmesine yönelik oldu.Beyaz Saray'ın internet sitesinde yayımlanan kararnameye göre Trump, Adalet Bakanlığından TikTok yasağının 75 günlüğüne uygulanmamasını istedi.Kararnamede bunun milyonlarca Amerikalı tarafından kullanılan bir iletişim platformunun aniden kapatılmasını önleyeceği ve ulusal güvenliği koruyan ileriye dönük uygun rotayı belirleme fırsatı vereceği aktarıldı.Trump, imza törenindeki konuşmasında da onaylamazsa TikTok'un değersiz olduğunu ve kapanmak zorunda kalacağını söyledi.TikTok'un 1 trilyon dolar edeceğini düşündüğünü belirten Trump, ABD'nin TikTok'un yarısını alma hakkının olması gerektiğini savundu.06:45Trump, 6 Ocak Konge baskınına karışmaktan ceza alan yaklaşık 1600 kişi için af çıkardıYemin töreninin ardından gittiği Capitol One Arena’da ilk başkanlık kararnamelerini imzalayan Trump, buradan geçtiği Oval ofiste başkan olarak yeni kararnamelere imza atmaya devam etti.Trump, seçim kampanyaları sırasında dile getirdiği vaadini tutarak, 6 Ocak Kongre baskını olaylarına karışmakla suçlanarak yargılanması devam eden veya ceza almış yaklaşık 1600 kişi için af kararnamesi çıkardı.
6 Ocak olaylarıyla ilgili suçlanan kişiler için “bunlar rehine” diyen Trump, kararnameyi imzalarken “Açıkçası, bu geceden itibaren dışarı çıkmalarını umuyoruz, onlar da bunu bekliyor.” diye konuştu.Trump’ın af çıkardığı mahkumlar arasında 22 yıl hapis cezası alan Proud Boys adlı grubun lideri Enrique Tarrio da bulunuyor.06:30Trump, Gazze'de ateşkesin devam edeceğinden emin olmadığını söylediABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te birçok başkanlık kararnamesine imza attığı imza töreninde basın mensuplarına gündeme ilişkin kısa açıklamalar yaptı.Trump, Gazze'de ateşkesin sürdürüleceğinden emin olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Emin değilim. Bu, bizim savaşımız değil. Bu, onların savaşı.". Diğer tarafın (Hamas'ın) çok zayıfladığını düşünüyorum.” yanıtını verdi.
“Gazze’nin bir fotoğrafına baktım. Gazze, çok büyük bir yıkım alanı. Aslında orasının gerçekten farklı bir şekilde yeniden inşa edilmesi gerekiyor.” diyen Trump, Gazze'nin yeniden inşasına yardım edebileceğini belirtti.Trump, sözlerine, “Gazze ilginç bir yer. Deniz kenarında muhteşem bir konumu ve harika bir havası var. Orada çok güzel şeyler yapılabilir, Gazze ile gerçekten güzel şeyler yapılabilir.” şeklinde devam etti.06:15Trump, Kanada ve Meksika'ya uygulamayı planladığı tarifeler için 1 Şubat'ı işaret ettiABD Başkanı Donald Trump, 1 Şubat'ta Kanada ile Meksika'ya yüzde 25 oranında gümrük vergisi getirmeyi düşündüğünü söyledi. Meksika ve Kanada'nın sınırdan çok sayıda insanın geçmesine izin verdiğini öne süren Trump, "Meksika ve Kanada için yüzde 25'lik (tarife) bir oran düşünüyoruz. 1 Şubat'ta uygulayacağımızı düşünüyorum." dedi. Trump, BRICS ülkelerine de yüzde 100 tarife uygulama planına dair sözlerini yinelerken dünyanın her yerinden gelen mallara evrensel bir gümrük vergisi uygulamaya henüz hazır olmadığını kaydetti.06:00Biden yönetiminin Batı Şeria'daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararnamesini iptal edildiABD Başkanı Trump, Oval Ofis'teki ilk imza töreninde çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attı.Trump'ın imzaladığı kararnamelerden biri, Biden yönetimi döneminde imzalanan 78 kararname ve yürütmenin iptal edilmesini öngörüyor.Söz konusu kararnamelerden birinde Biden, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasını öngörüyordu.
Biden'ın bu kararnamesini iptal eden Trump, böylece görevinin ilk gününde aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yönelik ABD yaptırımlarını tamamen kaldırmış oldu.Eski ABD Başkanı Biden, 1 Şubat 2024'te, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulayan aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesini imzalamıştı.Söz konusu kararnameden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'daki bazı aşırılıkçı Yahudi yerleşimciye yaptırım kararı almıştı.05:30Dışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldıABD Başkanı Donald Trump’ın, Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği eski senatör Marco Rubio, Kongre'nin Senato kanadında yapılan oylamada, Trump kabinesinin ilk bakanı olarak onay aldı.
Kübalı göçmen bir ailenin çocuğu olan Rubio, ABD tarihinde ilk Latin kökenli Dışişleri Bakanı olarak kayıtlara geçti.Rubio, 14 yıllık senatörlük görevi boyunca Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Senato İstihbarat Komitesi gibi Kongredeki önemli komitelerde görev yaptı.05:00Trump, Biden yönetiminin politikalarını geçersiz kılan çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attıBaşkan Trump, konuşmasının ardından platformda yer alan masaya oturarak bazı başkanlık kararnamelerine imza attı.Beyaz Saray'a geçince Oval Ofis'te çok sayıda başka kararnameleri de imzalayacağını söyleyen Trump'ın imza koyduğu kararnameler şöyle:
- Biden dönemine ait 78 idari eylem, kararname ve genelgenin iptali
- Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararnamesi ve anlaşmadan çekilindiğine dair Birleşmiş Milletlere iletilecek mektup
- Hükümetin kontrolü tamamen alınana kadar bürokratların daha fazla düzenleme yapmasını engellemeye yönelik düzenlemelerin durdurulması kararı
- Hükümetin tam kontrolü sağlanana ve ileriye dönük hedefler anlaşılana kadar, ordu ve diğer bazı istisnai kategoriler hariç tüm federal işe alımların dondurulması
- Federal çalışanların derhal tam zamanlı fiziki olarak işlerine dönmeleri şartı
- Amerikalıların hayat pahalılığı krizini ele almak için federal hükümetteki her bakanlık ve kuruma yönelik talimat
- Federal hükümette ifade özgürlüğünün yeniden tesis edilmesini ve bundan böyle ifade özgürlüğünün hükümet tarafından sansürlenmesinin önlenmesine yönelik talimat
- Federal hükümette, önceki yönetimin siyasi muhaliflerine karşı hükümetin "silahlandırılmasına" son verilmesi yönünde talimat.Canlı Anlatım Özetiİran: Yaptırımların kaldırılması için müzakerelere hazırızTrump'ın yeni döneminde Türkiye-ABD ekonomi ajandası yoğun olacakABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilecekABD'de düzensiz göçmenlerin çeşitli suçlardan gözaltına alınmasını sağlayacak yasa tasarısı kabul edildiKüba yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesindeTrump'tan DSÖ'den ayrılma kararıABD Başkanı Trump "dış kalkınma yardımlarını" inceleme amacıyla askıya aldıTrump'ın ilk görev gününde eski Genelkurmay Başkanı Milley'nin portresi Pentagon'dan kaldırıldıTrump, Kuzey Kore’yi “nükleer güç” olarak tanımladı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın zamanda görüşeceklerini söylediTrump, Ulusal Enerji Acil Durumu ilan ettiTrump, ülkedeki TikTok yasağını 75 günlüğüne erteleyen kararnameyi imzaladıTrump, 6 Ocak Konge baskınına karışmaktan ceza alan yaklaşık 1600 kişi için af çıkardıTrump, Gazze'de ateşkesin devam edeceğinden emin olmadığını söylediTrump, Kanada ve Meksika'ya uygulamayı planladığı tarifeler için 1 Şubat'ı işaret ettiBiden yönetiminin Batı Şeria'daki aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırım kararnamesini iptal edildiDışişleri Bakanı adayı Marco Rubio, Senatodan onay aldıTrump, Biden yönetiminin politikalarını geçersiz kılan çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attıHÜRRİYET