Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve zengin doğal güzelliklere sahip önemli yerlerdir. Ağrı Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağıdır ve bölgenin önemli bir sembolüdür. Iğdır ise bu dağın eteklerinde yer alan, zengin tarım alanları ve kültürel mirasıyla bilinen bir şehirdir.
Türkiye, İran, Nahcivan, Ermenistan sınırlarının kesişim noktasında yer alan Ağrı Dağı Milli Parkı, 2004 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edildi. Büyüklüğü 88.015 hektar olan Mili Park, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi, Iğdır’ın Aralık ve Karakoyunlu ilçeleri sınırları içindedir. Ağrı Dağının zirvesi dahil % 67 hissesi Iğdır iline aittir. Ağrı Dağınının göğsündeki bir gerdanlık gibi duran Iğdır ilinde nereye gidersen giden o muhteşem güzelliği ile Ağrı Dağı durur karşınızda.
Iğdır şehri M.Ö.4000 yıllarında Ağrı Dağının Kuzey Yamacı Korhan Yaylasında kurulmuştur. 1664 Büyük Ağrı depremi sonucu şimdiki yerine gelip yeni Iğdır şehrini kurmuşlardır. Iğdır insanının Ağrı Dağının bağrında 5664 yıllık geçmiş tarihi mirası yatmaktadır. Iğdır her ne kadar bir ova şehri olarak bilinse de Iğdır ilinin % 74 kısmı dağlık alandan oluşmakta olup bununda büyük kısmını Ağrı Dağı oluşturmaktadır. Ağrı Dağı ve onun bitimi olan Kireler Iğdır insanını 1918-1920 yıllarında bağrına basmış Ermeni soykırımından büyük ölçüde engellemiştir. Nuh tufanı sonucu Hz.Nuh Peygamber ve mahiyeti Iğdır ovasına inmiş, burada tarım yapıp, çoğalarak dünyaya yayılmıştır.
Peki zirvesi dahil % 67 hissesine sahip olduğumuz Ağrı Dağından Iğdır insanı hakkı ile yararlanabiliyor mu? Bu soruya evet demek mümkün değil. Bırakın faydalanmayı bir çok insan Ağrı Dağı ile Iğdır ilinin ilişkisini bile bilmiyor. Ağrı Dağının Kuzey yamacı canlı hayat, doğal bitki örtüsü ve su daha yoğundur. Ancak Iğdır ili Ağrı yeterli faydalanamıyor. Bir kere iyi tanıtım yapmak Ağrı Dağından hakkı ile yaralanmak Iğdır insanının hakkıdır. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır:
1- Bunun için gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok iyi tanıtım yapmalıyız.
2- Ağrı Dağına Iğdır’dan da tırmanış rotası vermeliyiz.
3- Ulaşım, barınma, güvenlik konularını halletmeliyiz.
4- Eski Iğdır şehrinde arkeolojik kazılar yaparak geçmiş tarihi mirasımızı gün ışığına çıkarmalıyız.
5- Ağrı Dağına bir teleferik yapıp turizime açmalıyız.
6- Ağrı Dağında bir seyir tepesi yapıp Aras vadisini, Ermenistan, Nahçivan ve İran’ı seyredebiliriz.
7- Yerli ve yabancı turistlerin kalacağı otel, eğlence ve alışveriş yerleri yapılmalıdır.
8- Kars-Iğdır-Nahçivan demiryolu projesi bir an evvel faaliyete geçirilmeli, demiryolu ile Ağrı Dağı turları düzenlenmelidir.
9- Alican ile Bırualan sınır kapıları açılmalıdır.
10- Ağrı Dağı; yürüyüş sporları, dağcılık, olta balıkçılığı, yamaç paraşütü ve fotoğrafçılık açısından önem taşımaktadır.
11- Ağrı Dağı bir çok endemik bitki, Yılkı Atları, bir çok yaban hayvan çeşitlisine sahip doğa turizimi düzenlenebilir.
12- Ağrı Dağında bir çok göl, mağara, orman Milli parkta; çıplak kayalık alanlar, dağ bozkırları ve çalı toplulukları, karla kaplı alanlar bulunur doğa severler için cennetten bir köşe gibi.
13- Bir geçiş bölgesi olan Iğdır ili zengin bir tarih ve kültürel mirasa sahiptir. Urartu, Roma, Pers, Bizans, Selçuklu,Osmanlı, Rus, Ermeni
14- Ağrı Dağında başta Ponza taşı olmak üzere değerlendirmeyi bekleyen bir sürü yeraltı kaynakları mevcuttur.
15- Ağrı Dağı Türk insanının Anadolu’daki Altay ve Tanrı Dağları, Türkün ve Türkmen’in otlağı olup hayvancılıkta daha iyi değerlendirilebilir.
16- Temiz havası binlerce endemik bitki ve çiçekleri ile çok iyi arıcılık yapılıp Ağrı Dağı Balı diye dünya markası yaratılabilir.
16- Bir dönem İlhanlı Akkoyunlu ve Osmanlılar Ağrı Dağında saray yapıp kışlamışlardır. Bu olayları iyi bir tanıtıp yapıp kullanabiliriz.
17- Korhan Yaylası, Hz.Nuh gemisi, gölleri, mağaraları, gök taşı, volkanik yüksek dağ oluşu, buzul tepeleri ile açık hava müzesi haline getirilip turizime kazandırmalıyız.
18- Dünyaca meşhur ve bilinen Ağrı Dağını dini turizme açmalıyız.
19- Stratejik konumu ve bir geçiş bölgesi olan Iğdır ili bir çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
20- Iğdır zengin yemek kültürü, doğası, folkloru, müziği, Nevruz ve ölü bayramı, zengin tarihi mirası ile bölgenin turizmimde cazibe merkezi olabilir.
Geçmişini bilmeyenin geçmişine dil uzatanın geleceğine gülle atarlar. Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer. Ağrı Dağı ve Iğdır, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve stratejik konumlarıyla önemli bir bölge oluşturur. Hem doğa severler hem de tarih ve kültür meraklıları için ilgi çekici bir destinasyondur.