Rufat GÜREL

Rufat GÜREL

azer_1964@hotmail.com

Türkler ve Filistinliler

25 Nisan 2024 - 18:45

 Türkler ve Filistinlilerin çok ortak yönleri var. Birincisi Filistinliler de Türkler de Müslüman. İkincisi Filistinlilerin yaşadığı coğrafyada Türkler 1050 yıl hakim olmuşlar. Filistin’i de içine alan Mısır ve Suriye’de ilk olarak 868 yılında Tolunoğulları, İhşidler (Akşitler), Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Suriye Selçuklu devleti, Eyyubiler, Memlüklüler, Osmanlılılar olmak üzer 1918 yılına kadar Türkler bölgede hakim güç olmuşlar.

     Osmanlılar bölgeye 1517 yılında Yavuz Sultan Selim devrinde hakim olmuş 402 yıl bölgeyi Osmanlılar yönetmiş, Hilafet Abbasiler’den Osmanlılara geçmiştir. I.Dünya savaşında Osmanlı devleti Arap İsyanı Şerif Hüseyin belasının yanında, Zamanın büyük emperyalist ve sömürgeci askeri gücü İngilizlerle karşı karşıya gelmiştir. Kızgın Arap çöllerinde yokluk, susuzluklar içinde binlerce Anadolu evladı Mehmetçik bu topraklarda şehit düşüp esir olmuştur.

     Filistin Cephesinde binlerce vatan evladımızı şehit vermişiz. Filistin’deki 7 ordudan 75 bin Mehmetçik İngilizlere esir düşmüş. İngilizlere esir düşen askerlerimizi İngilizler Mısır’a götürüp, Ermeni tercümanların kışkırtmalarıyla, zorla zehirli kimyasal katılan havuzlara sokularak 15 bin Mehmetçiğimiz kör edilmiştir.

     Filistin’deki 7 ordu lağvedilince bu ordudaki bir kısım asker Kafkas cephesine gönderilmiş, bu isimsiz kahramanlar Nuri Paşa komutasında Azerbaycan’ı Ermeni, Rus, İngiliz işgalinden kurtararak başkenti Gence’den Bakü şehrine taşımıştır. Kafkas Cephesinden dönenler Erzurum’daki 15’inci Kol orduya katılarak Doğu Anadolu’yu işgalden kurtarmışlar. Suriye ve Filistin cephesinden gelen diğer kol ordumuz da, Ankara’ya getirilerek, kurtuluş savaşını gerçekleştirmiştir.

     Büyük Emperyalist güçler girdiği yerden ya çıkmazlar, çıksalar da, ülkeyi perişan edip, ileride müdahale edebilecek şartları oluşturmadan çıkmazlar. Nitekim öğle oldu 29 yıl İngiliz işgalinden sonra 1948 yılında İsrail devleti kuruldu. İngilizler bölgeden çekildi. Filistinliler, 15 Mayıs'ı "El Nakba" diye anarlar, yani "Felaket" günü.
     
     İsrail devleti 1948 yılında kurulduğundan günümüze, 76 yıldır bölgede Müslüman ve Filistinli soykırımı yapıyor. Orta Doğu’dan kan, ölüm, acı, göz yaşı ve zülüm eksik olmuyor. İsrail son Gazze olayında insanlık tarihinin görüp görebileceği en büyük sivil katliamı yapıyor. Bu insanlık dışı katliamı 1 milyar 800 milyon İslam ailemi, bunun 450 milyonu Arap nüfusu olup 23’ü Arap devleti olmak üzere 57 İslam ülkesi seyrediyor.
    
      Ne kadar acı bir olay ki 23’ü Arap devleti 57 İslam devleti dururken, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika’da Filistin’e çok uzak Zenci Müslüman olmayan bir ülke “Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak dava açtı.

      Yine Filistin’le hiç bir bağı olmadığı gibi, Filistin’e uzak, Güney Amerika’daki  Müslüman olmayan Kolombiya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Gazze’de soykırım yaptığı suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya müdahil olmak için başvurdu.

     Bugün dünya genelinde 14.630.000 Filistinli yaşıyor. Bu nüfusun % 44,8 Arap ülkelerinde, %22,5 Batı Şeria (Doğu Kudüs dahil), Gaze Şeridi % 15,4, İsrail % 12, Diğer Ülkeler 5,30 şekillinde bir dağılım göstermektedir.

      Batı Şeria'da yaşayan 3,3 milyon Filistinli ve Gazze'de yaşayan 2,3 milyon Filistinliye ek olarak, İsrail'de de 1,75 milyon Filistinli yaşıyor (toplam İsrail nüfusunun yaklaşık %20'sini oluşturuyorlar). Filistin Merkezi İstatistik Ofisi'nin paylaştığı son verilere göre, Orta Doğu'dan Güney Amerika ve Avustralya'ya kadar uzanan bu küresel diasporada yaklaşık 7,3 milyon Filistinli yaşıyor.

     57 İslam Ülkesi bunun 23’ü Arap, 1 milyar 800 milyon İslam ailemi, bunun 450 milyonu Arap halkları, Körfezin zengin petrol ve dolar zengini Arap ülkeleri de filim seyreder gibi seyrediyor. Kuru samimi olmayan kınamadan öte gitmiyor. Batıdaki sivil halklar bizlerden çok tepki verdiler. Türkiye 99 kalemde İsrail’e ticaretini şimdiye kadar sürdürdü. Şimdi bazı konularda kısıtlama gelecekmiş.

      Filistin’deki insanlık dışı sivil katliamı seyredip, bir şeyler yapmayan, herkes bu vebalin bu tarafta olmasa bile ahirete hesabını veremeyecekler. İsrail gibi İslam ailemi içinde bir nokta kadar olan, tükürseler tükürüğünde boğulacak bu devlete, dur demek lazım gelen ne varsa, İslam ailemi gecikmeden yapmak zorunda. Yoksa asit havuzlarına atılıp kör edilen 15 bin Mehmetçik, binlerce Türk-İslam şehit ve gazisi, 55 yıl ölünceye kadar Mescid-i Aksa’da nöbet tutup bu uğurda şehit olan Iğdırlı Hasan Onbaşının ahirete yüzüne bakamazsınız. Allah aşkına durdurun bu soykırımı. Yüce Allah tüm şehitlerimizin ruhunu şad mekanını cennet eylesin

Bu yazı 181 defa okunmuştur.